Обещанията на Янукович не спряха бунта в Украйна

Според МВР има пленени полицаи

Обещанията на Янукович не спряха бунта в Украйна | StandartNews.com

Киев. Насилието продължава в украинската столица Киев, след като президентът Виктор Янукович намекна, че може да направи отстъпки, за да се опита да сложи край на кризата в страната, предадоха световните агенции.

В събота сутрин, пожари все още горяха в центъра на града. През цялата нощ протестиращи хвърляха камъни и петролни бомби по полицаите, които отговориха със сълзотворен газ.

Янукович обеща да измени приетите закони, които забраняват протестите, и да направи промени в кабинета.

Но лидерът на опозицията Виталий Кличко вече заяви, че протестиращите искат президентът да подаде оставка.

След падането на нощта протестиращите запалиха гуми по барикадите на улица „Грушевский", която през последните дни стана сцена на смъртоносни сблъсъци в близост до основния протестен лагер на столичния площад „Независимост". По данни на очевидци, няколко от участниците в безредиците са задържани.

В специално изявление на МВР на Украйна се подчертава, че „въпреки продължителните преговори между опозицията и властите, както и предварителното споразумение за примирие, неконтролируемите от протестните лидери радикални сили отново започнаха да провокират полицията да използва сила".

Министърът на вътрешните работи Виталий Захарченко в петък увери в своето обръщение към обществеността и личния състав на МВР, че полицията е готова на мирно разрешаване на конфликта в случай на изпълнение на договореностите, но „тези призиви останаха нечути от участниците в безредиците", казват от ведомството.

В района на площад „Независимост" в украинската столица, където се провежда масов протест на опозицията, са били пленени трима полицаи. По данни на МВР на Украйна, „т.нар. охрана на Майдана е нападнала трима полицаи, които са изпълнявали служебните си ангажименти". На един от тях е нападнат с нож. В съобщението се посочва, че пленените сътрудници на органите на реда са държани в сградата на Киевската градска администрация, която е под контрола на опозиционерите. В момента раненият е освободен и хоспитализиран. Съдбата на останалите двама полицаи е неизвестна.
Междувременно, в Киев бе открито тялото на 27-годишен полицай с огнестрелна рана в главата, съобщи министерството.
Не е известно дали извършителят на убийството, който все още не е идентифициран, е свързан със сблъсъците между антиправителствените протестиращи и полицията за борба с безредиците, обхванали центъра на Киев.

В същото време Янукович се зарече да продължи преговорите с протестиращите. „Ние призоваваме да седнем на масата за преговори за обсъждане на позициите, намиране на компромиси, които са крайно необходими за това да се спрат съществуващите днес процеси", каза президентът. По думите на Янукович, преговорите са възпрепятствани от превземането на контрола върху сградите на областни администрации в цялата страна. „Освобождаваме превзетите държавни сгради. Слагаме край на този конфликт. Такова предложение подготвихме заедно с опозицията", каза украинският държавен глава.
От своя страна, украинската опозиция заяви, че иска да привлече западните си партньори към преговорите с властите в Украйна по въпроса за преодоляване на кризисната ситуация. Това заяви лидерът на парламентарната опозиционна фракция „Баткившчина" Арсений Яненюк след среща с европейския комисар по въпросите на разширяването и европейската политика Щефан Фюле в петък.

"Това, което се случва в момента в Украйна, не е политическа криза. Сега в Украйна има обществена криза. Ние обсъдихме с нашите европейски партньори пътя за излизане от нея. Мога да констатирам, че излизането от тази криза без посредничеството на нашите западни партньори ще бъде много трудно. Смятаме за необходимо преговорите да се проведат с участието на западните ни партньори", заяви Яценюк.

По думите му, опозицията подкрепя предложението за създаване на временна комисия под егидата на Съвета на Европа за разследване на последните събития в страната.

Междувременно, Москва изрази безпокойство във връзка със засилването на националистическите настроения, включително антисемитски призиви, на някои от активистите на Евромайдана, съобщи министерството на външните работи на Русия след разговор между ръководителя на ведомството Сергей Лавров с генералния секретар на Съвета на Европа Турберн Ягланд. В съобщението се отбелязва, че в хода на състоялия се по инициатива на Ягланд разговор във фокуса на внимание на двамата събеседници е била ситуацията в Украйна.

"Лавров е изразил дълбокото си безпокойство във връзка с обстановката в страната в резултат на противоконституционните действия на радикалната част от опозицията, включително превземането на административни сгради от екстремисти в западните райони на Украйна и липсата на необходимата реакция на това от страна на западните партньори", посочва се в съобщението на руското министерство.

В Москва предизвиква безпокойство също ръстът на националистическите настроения, включително антисемитските призиви на някои активисти на Евромайдана, за които по непонятни причини европейските структури мълчат, казва се още в комюникето. Руският министър е призовал генералния секретар и останалите ръководители на Съвета на Европа към премерен и обективен подход към събитията в Украйна с цел да не се напусне намеса отвън във вътрешните работи на страната.

От своя страна САЩ призоваха своите граждани, намиращи се на територията на Украйна, да избягват местата, където се провеждат антиправителствени протести.

"Съветваме гражданите на САЩ да избягват всякакви протести, демонстрации и голямо струпване на хора", се казва в съобщението. Държавният департамент съветва американците, чието жилище е в близост до местата на протестите, да напуснат района или да останат по домовете си няколко дни, ако има сблъсъци. В съобщението се посочва, че ситуацията в Украйна остава непредсказуема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай