Нов трус от 7,4 разлюля Непал (ОБЗОР)

Нов трус от 7,4 разлюля Непал (ОБЗОР) | StandartNews.com

Засега жертвите са 42, а ранените - над 1129, обявиха властите

Нов трус от 7,4 по скалата на Рихтер разлюля източен Непал, само две седмици след първото земетресение, което уби над 8000 души, рани 18 000 и разруши стотици хиляди домове.

Според данни на непалските власти най-малко 42 човека в страната са загинали след новия трус, а ранените са 1129. Бедствието взе 17 жертви и в Индия, 16 от тях в източния щат Бихар. Един човек е загинал и в Тибет, след като скала паднала върху колата му. Властите и спасителите обаче очакват броят на загиналите и пострадалите да расте.
Епицентърът на днешното земетресение е бил на 68 км западно от град Намче Базар, близо до връх Еверест. Последвали са най-малко шест вторични труса. Те също са били със сила, повече от 5 по скалата на Рихтер, като един от тях е разлюлял с 6,3 половин час след първия трус. Земетресението било усетено на обширна територия в Индия - от граничните щати Бихар и Западен Бенгал, чак до Гуджарат, Мадхя Прадеш и Делхи. Бедствието предизвикало спиране на метрото в Делхи и Калкута. Трусът е бил усетен също така и в столицата на Бангладеш - Дака, в два тибетски района, както и леко в столицата на Тибет - Лхаса. Тибетските власти съобщиха за "падащи камъни от планините", както и изразиха опасения за разрушени къщи и ранени хора. Непалският правителствен говорител пък заяви, че 31 области от общо 75 в страната са засегнати от новия трус.

Геофизическият институт на САЩ съобщи първо, че днешния трус е бил с магнитуд от 7,1 по скалата на Рихтер, но по-късно коригира оценката си на 7,4. Огнището бе на дълбочина 19 км, която е малко по-голяма от дълбочината на предишния трус, като специалисти уточняват, че плитките земетресения причиняват много повече щети на повърхността.
Бедствието разтресе страната днес в 12,35 ч. местно време, като предизвика свлачища и срутване на множество сгради. То изкара хората отново на улиците и ги принуди да строят палаткови лагери. Свидетели разказват, че тъкмо когато са смятали, че най-лошото е минало, паниката отново е превзела страната. Търговците в градовете затвориха магазините си, а улиците са изпълнени с плачещи хора, опитващи да се свържат с близките си по телефона. Спасителните екипи започнаха отново да претърсват за затрупани хора под развалините на рухналите сгради. Международната организация по миграция съобщи, че са извадени тела на загинали под срутени къщи. Властите съобщават за множество свлачища близо до град Чаутара, който бе превърнат в център за хуманитарна помощ при предното земетресение. Организацията "Спасете децата" също съобщи за свлачища в областите Синдхупалчок и Долакха. Говорител на организацията заяви, че хората се опитват да избегнат огромните скали, спускащи се от хълмовете.

Заради свличащата се маса много от пътищата в Синдхупалчок са прекъснати от паднали камъни. Десетки хеликоптери от Индия, Китай и САЩ, базирани в Непал, започнаха незабавно спасителни операции в блокираните райони. Индийски и непалски вертолети успяха да достигнат засегнати места в област Долакха в рамките на няколко часа след труса и започнаха да превозват ранените към столицата Катманду.

Местните жители в района се страхуват и от разливане на ледниковото езеро Цо Ралпа, което би застрашило живота на хиляди.

Междувременно премиерът на Непал Сушил Койрала призова за "кураж и търпение". "В момент на природно бедствие като това, ние трябва да се изправим с кураж и търпение срещу него", заяви министър-председателя в свое изявление след спешна среща с кабинета. Непалската полиция посъветва хората да стоят на открити пространства, а летището в столицата Катманду преустанови за кратко работа.

Няма данни за бедстващи българи след земетресението, информираха от Външното ни министерство, цитирано от Нова ТВ.

Международни спасители се връщат в страната

Международни спасителни екипи, които помагаха при предишния трус, заявиха, че са готови отново да се върнат в Непал, съобщи Би Би Си.

По време на церемония по случай завръщането в страната на израелските спасители премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че екипите са готови да се върнат на мястото на труса в случай на необходимост. Доктор Войтек Вилк, ръководител на полския Център за международна помощ, също съобщи, че неговият екип от лекари има готовност да се върне в Непал директно от летището във Варшава. Южна Корея заяви, че изпраща екип експерти към бедстващата страна, за да помогне при възстановителните работи.

Свидетели: Мислехме, че сега е наш ред

Новият силен трус в Непал бе последван от хаос, паника, крясъци, плач и отчаяни опити за бягство. "Мислех, че този път ще умрем", разказва жена, която успяла да излезе навреме на улицата, за да спаси себе си и дъщеря си. "Точно когато се връщахме към нормалния си начин на живот, ужасът се случи отново", добавя тя.
Катрин Коули, част от екип, предоставящ хуманитарна помощ, разказва, че хората са ужасени от случващото се. Тя добавя, че всички са уплашени и отчаяно се опитват да се свържат с близките си, за да проверят дали са добре, въпреки че властите в страната заявиха, че телефонните връзки са нарушени. "Страхът е толкова голям, че когато се опитахме да напуснем селото с кола, една жена изпищя при запалването на двигателя, тъй като помисли, че това е вторичен трус", разказва Коули. Тя споделя, че хората са толкова травмирани, че скоро не биха посмели да се върнат на закрито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай