Най-сигурните градове в света след пандемията

На върха на класацията е Копенхаген

Най-сигурните градове в света след пандемията | StandartNews.com

Economist Intelligence Unit пусна резултатите от Индекса за безопасни градове за 2021 г., като класира 60 града въз основа на 76 показателя за безопасност в инфраструктурата, цифровия живот, личната сигурност и факторите на околната среда. Разбира се, защитата на здравето заради пандемията е ключов елемент в класацията, огласена от Би Би Си и цитирана от антени.бг..

На върха на класацията са Копенхаген, Торонто, Сингапур, Сидни и Токио.

Сидни

Всички те имат фактори, които илюстрират как общата безопасност се съвместява с със силно чувство за социално сближаване, общо включване на населението и общественото доверие.

Копенхаген

Столицата на Дания се класира на върха поради новия стълб най-вече заради високия индекс на екологична сигурност, който измерва устойчивостта (включително стимули за възобновяема енергия), качеството на въздуха, управлението на отпадъците и градската горска покривка. Последното оказа абсолютно влияние върху това колко добре градът и неговите жители успяха да се справят с пандемичните ограничения, които бяха напълно премахнати през септември 2021 г.

„Парковете и зелените площи, както и водните пътища бяха изключително популярни по време на пандемията. Копенхагенците се разхождаха, купувайки храна за вкъщи и наслаждавайки се на многото места за дишане в града“, каза местният жител Asbjørn Overgaard, главен изпълнителен директор на организация с нестопанска цел. Градът също така продължава да предоставя „Corona-водачи“ за подпомагане на хората, както и обширни табели и ясни маркировки за създаване на пространство между групите на открито.

Копенхаген също внедри мащабна програма за тестване на Covid, която остава безплатна за всички, включително туристите. Събраните данни позволяват подробно наблюдение на огнищата; в допълнение, градът ще прилага тестване на отпадъчни води, за да улавя огнища по-рано.

Торонто

Най -големият град в Канада се класира на второ място в индекса по обща безопасност със силни резултати в инфраструктурата и сигурността на околната среда. Жителите кредитират приобщаваща култура, която цени целенасочената комуникация в общностите, особено когато става въпрос за осведоменост и приемане на ваксини.

Жителката на Торонто Фарида Талаат посочва как градът е инициирал редица специфични за общността програми за ваксинация, за да направи града по-безопасен. Например, планът за ваксинация на Homebound Sprint работи за завършване на първите дози за жителите, които не могат да напуснат домовете си; а в началото на усилията за ваксинация беше създадена „Работната група на Черните учени за равноправен достъп до ваксини“, за да се осигури основан на справедливостта подход към инокулацията.

Сингапур

С цифрова сигурност, здравна сигурност и сигурност на инфраструктурата, Сингапур се движи бързо през първите дни на пандемията, внедрявайки бързо цифровия мониторинг и проследяване на контакти. Страната може да се похвали с едно от най-високите нива на ваксинация в света (в момента на 80%), но все пак изисква строг мониторинг и проследяване на контактите пред новите варианти.

„Преди да могат да влязат в сградите или помещенията, всички жители трябва да сканират своя токен TraceTogether или телефонно приложение за проверки на SafeEntry“, казва жителят на Сингапур Сам Ли, който води едноименен блог за пътувания. „Това позволява на [властите] бързо да проследят индивиди, които може да са се смесили или взаимодействали със заразените, така че да може да се изпълни заповед за карантина за ограничаване или прекъсване на връзката за предаване на вируса.“

Пътуващите също трябва да инсталират маркера TraceTogether или да наемат телефон с него, преди да влязат в страната.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай