Наша съседка се уплаши! Масово въоръжение

Какво обяви страната

Наша съседка се уплаши! Масово въоръжение | StandartNews.com

В наша южна съседка решиха да се въоръжават сериозно.

Гърция може да закупи до 40 изтребителя F-35 от САЩ, заяви премиерът Кириакос Мицотакис в интервю за гръцката телевизия Скай. 

В края на миналата седмица американското правителство даде зелена светлина за продажбата на изтребители F-16 на Турция и F-35 на Гърция, след като по-рано през седмицата Анкара ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО, предаде 24 часа и Новини.бг.

„Като за начало сме осигурили бюджет за една ескадрила F-35, а доставките ще започнат в края на това десетилетие“, заяви Мицотакис днес.

Той уточни, че страната може да си позволи да купи четиридесет броя от изтребителите, но не наведнъж, „тъй като става въпрос за скъпа поръчка“.

Междувременно премиерът подчерта, че американските оръжия не трябва да се използват срещу сили на НАТО. 

По думите му преговорите за бойните самолети са били дълги и резултатът им е доказателство за „стратегическата дълбочина и независимост на гръцко-американските отношения“ и за това, че САЩ смятат Гърция за стълб на стабилността в Средиземноморието.

„Искахме да сме сигурни, че ще поддържаме качествена преднина спрямо Турция с придобиването на F-35“, заяви Мицотакис. 

В същото време той отбеляза, че е нужно да се запази „изградения климат на добри отношения с Турция през последните месеци“. Същевременно Мицотакис призна, че „който смята, че гръцко-турските отношения ще продължат без вълнения, не е добре ориентиран“.  

В този контекст министър-председателят на Гърция заяви, че смята да посети Анкара през май в отговор на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Атина в началото на декември 2023 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи