Неделя,

Мицотакис разби Ципрас, но ще свика нови избори. Причината

От: Иван Ангелов, сн. АФП -
954
Мицотакис разби Ципрас, но ще свика нови избори. Причината
A
A
A

Официалните междинни резултати след преброяването на гласовете в над 95% от избирателните секции показват победа със значително по-голяма преднина от очакването, с повече от 20 процентни пункта, за управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация на парламентарните избори в Гърция.

Според обявените от министерството на вътрешните работи междинни резултати след преброяване на гласовете в 95,55% от секциите за Нова демокрация са гласували 40,78% от избирателите. При този резултат управляващата партия би получила 145 места в 300-членния гръцки парламент въпреки гласуваната по времето на СИРИЗА обикновена пропорционална избирателна система, която премахна допълнителните места за първата политическа сила.

Основната опозиционна партия, лявата СИРИЗА, получава 20,07 процента, значително по-малко от прогнозите, които ѝ предричаха около 27 процента. Това ще даде на партията 72 места в парламента. Лявоцентристкото движение ПАСОК получава 11,53% или 41 депутати, Гръцката комунистическа партия (ГКП) – 7,2% (26 депутати) и националистическото „Гръцко решение“ – 4,46% (16 депутати). Останалите партии са под прага от три процента за участие в парламента, макар че екзитполът след приключването на изборния ден допускаше възможността да влязат още три политически сили – партията на Янис Варуфакис МеРА25, евроскептичната партия „Плевси елефтериас“ и новопоявилата се консервативна партия НИКИ (Победа).

Нова демокрация е първа сила във всички префектури, освен Родопи, където печели СИРИЗА.

Гръцките медии съобщиха, че лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас се е обадил по телефона на премиера и председател на Нова демокрация Кириакос Мицотакис и го е поздравил за изборната победа.

Въпреки категоричната си победа Нова демокрация няма да има абсолютно мнозинство заради обикновената пропорционална система, приложена за първи път от години на тези избори. Затова се очаква в края на юни или началото на юли да се произведат нови избори по друга избирателна система, гласувана с мнозинството на Нова демокрация от предишния парламент, при която първата политическа сила получава допълнителни места в парламента. Ако Нова демокрация повтори и тогава същия изборен резултат, той би ѝ осигурил сигурно и стабилно абсолютно мнозинство в парламента.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com