Марсилезата пребори ужаса на стадиона

Марсилезата пребори ужаса на стадиона | StandartNews.com

Дами и господа, тази вечер няма да говоря за футбол, казва с треперещ глас коментаторът на ARD Том Бартелс, докато Франция бие с 2:0 Германия. "На кой му пука за този резултат? Вместо за схеми, тактики, голове днес пишем за смърт!", коментираха медиите в двете страни вчера. Националният стадион в предградието Сен Дени бе една от най-примамливите цели за смъртниците. И как иначе? Франция и Германия днес може да са добри съседи, но не и в спорта. Там омразата от миналото е жива. Пълните трибуни са гарантирани. Идеална възможност за атентат, въпреки че мерките за сигурност във футбола са едни от най-жестоките. Нещата около срещата започват да миришат часове преди нейното начало. Световните шампиони от Германия са вдигнати на крака още преди обед.

Причината е сигнал за бомба в хотела им. Йоаким Льов и компания приемат спокойно заплахата. Разходка из Париж, сетне забава с тенис на кортовете, които са домакини на легендарния турнир "Ролан Гарос". Нещата се успокояват до 22 часа, българско време, когато започва срещата. "Стад дьо Франс" е пълен. Тече 21-ва минута, когато Евра връща топката към свой съотборник. Тогава отеква взрив! Първоначално никой не му обръща внимание, дори се чуват аплодисменти. Малко след това следва втори! После трети! Нещата стават сериозни. Някои гледат към ложата. Там стои празно мястото на Франсоа Оланд. Президентът на Франция е евакуиран секунди преди първата бомба. В Париж е ад! Шефовете на двете федерации обаче вземат едно от най-тежките и трудни решения в живота си - срещата да продължи, макар че на "Стад дьо Франс" вилнее смъртта. Трима души загиват от атаките на смъртниците. Първият се врязва във вход "J". Жиру вкарва за Франция и идва почивката.

Шумът на трибуните стихва и започват да се чува вой на линейки и полицейски коли отвън. Нещо става! Публиката настръхва. Над съоръжението се появява хеликоптер. Дикторът на стадиона е принуден да разкрие какво се случва и приканва всички да останат по местата си. Следва паника, но входовете са затворени. После се вадят мобилните телефони и се започва лудо ровене в интернет с цел да се научат подробности. Част от журналистите, въпреки подканванията - напускат местата си. На никой вече не му пука за мача. Те са привикани да отразяват събитията в центъра на Париж. В това време с ледени лица Дидие Дешан и Йоаким Льов дават наставления на играчите за второто полувреме. Двамата са събрани в тунела от пресаташето на федерацията Филип Турнон, който им обяснява ситуацията. Молбата му е една - да мълчат пред играчите. И те го правят. Второто полувреме минава в напрежение, но феновете успяват да намерят сили, за да не се преклонят пред страха. Мощно "Напред сините" въодушевява домакините за втори гол. Бележи Жиняк! Съдията дава край на срещата. Тогава отново се намесва дикторът.

Той разкрива, че има взети заложници на концерт и обяснява, че част от входовете са затворени, защото там е имало инциденти. Всички са шокирани! Особено френските национали. Новините изпъват лицата им и се връщат отново на терена. Пресконференциите са отменени, както и интервютата в микс зоната. Хиляди запалянковци се отправят към терена. "Гледах мача, когато чух взривовете. Не ми изглеждаха като обичайните за мач, но никой не мислеше, че нещата са толкова сериозни", обяви за "Мирър" английският дизайнер Саймън Хънтър, който бе на "Стад дьо Франс" с баща си. "Влязох в интернет чрез телефона си и се стресирах", продължава той. Шокът е пълен и за останалите, които са на терена, макар че някои не разбират какво се е случило и си правят селфита за спомен. Други пък показват патриотизъм, катерят се по гредите и пеят. Отвън се чуват стрелба. Минава час, докато полицията обезопасява напълно района. Следва евакуацията. Напук на болката, страха и страданието, феновете запяват "Марсилезата". Тя разтърсва входовете, както и спирката на метрото. "Дами и господа, ние се намираме в центъра на кошмар. Абсурдно е да ви казвам какво става на терена, като гледам лицата на френските си колеги", не спира да говори Том Бартелс. Вместо за пасове и отигравания той разкрива на зрителите в Германия какво се случва в Париж по минути и секунди. Накрая е като изцеден. "Краката ми треперят", признава коментаторът на ARD. В родината му го разбират - истински професионалист. В същото време сънародниците му научават, че трябва да прекарат нощта в съблекалнята. Немците напуснаха "Стад дьо Франс" едва вчера, а следобед кацнаха благополучно във Франкфурт.

"Този свят стана много ш....н! Скърбя за жертвите и техните семейства", отсича Матс Хумелс. "Пристигнахме благополучно, но мислите ми са с тези, които загинаха", допълва съотборникът му Илкай Гюндоган. "Що за болен свят!", лаконичен е Тони Кроос. "Знаете ли какво е в сърцето на Дидие! Мислите ли, че има сили нещо да каже", отсича пресаташето Турнон на журналистите, които търсят коментар за кошмарната нощ от селекционера. Той обаче е категоричен за едно - футболът трябва да победи страха. Франция ще играе във вторник на "Уембли" срещу Англия. В Германия обаче са още пред дилема за контролата с Холандия. "Трябва да вземем извънредни мерки за сигурност", отсича временният президент на федерацията Райнер Кох. "Но все пак трябва да дадем и послание на терора, че той няма да ни победи", допълва той. Кох и хората трябваше да решат и друг проблем. Този с немски запалянковци. Вчера стана ясно, че част от тези 3000 немци тях са останали на "Стад дьо Франс" и не смеят да го напуснат. Други пък са били приютени от французи, след като е нямало къде да спят. Немците благодариха и на хотели, които въпреки страха са отворили врати за тях и са ги приели без резервации.

"Това е един тъп взрив, който ще ни преследва дълго време. Не мислихме за друго през тази нощ. Чудехме се защо такова нещо се случва? Как е възможна такава безчовечност? Ние говорим открито, но тези страхливци няма да ни отговорят така", е официалното становище на немската федерация. "Това не е атака срещу Париж, а срещу човечеството. Хора от някои религии и страни мразят свободата и ценностите на Запада. Те идват тук, за да убиват. Ние трябва да ги победим. Французите трябва да се изправят и да помогнат и на света да го направи. Трябва да кажем на тези хора, че не с омраза, а с доброта ще променим света", написа френският национал Пол Погба на страницата си в мрежата.

Нападател трепери заради сестра си

Кошмарите на "Сен Дени" не приключиха за Антоан Гризман след края на контролата с Германия. Нападателят на "Атлетико" М трепери почти до 6 часа сутринта заради един от най-близките си хора - сестра му Мод. Той изпаднал в шок, след като научил в съблекалнята какво става във френската столица. Мод била фенка на твърдата музика и имала билет за печалния концерт на "Eagles of Death Metal". Антоан не бил на себе си, след като не знаел какво се е случило с нея. Вчера сутринта обаче той ликува в "Туитър". "Слава на Бог, сестра ми е успяла да се измъкне от касапницата. Моля се за жертвите и техните семейства. Тя е шокирана, но дори не е ранена. Бог е бдял над нея. Да живее Франция", написа националът на "петлите".

Евро 2016 е под въпрос

Драмата около мача Франция - Германия постави под въпрос Евро 2016. Шефът на френската федерация Ноел льо Грае привика на спешна среща с Жак Ламбер, шеф на организационния комитет и Зиад Хури, отговорник за сигурността по време на шампионата. Очаква се по време на първенството страната да бъде посетена между 7 и 8 млн. души., които ще бъдат разпределени в над 10 града. "Вземаме всички необходими мерки, но виждате какво става - терористите са все по-добре подготвени и могат да ударят по всяко време. Загрижени сме за Европейското първенство", коментира след мача с Германия Льо Грае. "Ще продължим да правим всичко, което е необходимо, за да гарантираме безопасността на хората, въпреки рисковете. Бдителни сме, но очевидно трябва да бъдем още повече", продължи шефът на френската федерация. "Няма нулев риск. Ситуацията в страната е обтегната от началото на януари. От самото начало знаем, че такъв форум винаги е на първо място в списъка на терористите. Но въпросът е, че това вече не е терористичен акт, а нещо много повече", коментира за "Екип" Ламбер. "Организирането на голямо първенство изисква сериозна логистика в глобален мащаб. Това не е работа само на Франция, а и на останалите страни и разузнавания. Трябва да има широко международно сътрудничество не само с информация, но и с екипи. Тествахме най-добрата технология до момента, особено за бомби. Всичко, предприето обаче, изглежда нищожно на фона на това, което се случи в петък. Истината е, че не можем да отговорим на условията за организиране на такова първенство, и то в толкова кратко време, което ни предстои", призна Зиад Хури.
Спортните събития в страната бяха отменени по нареждане на министерството на спорта. Изключение прави двубой за купата между аматьорски тимове, който ще се играе при закрити врата в базата Клерфонтен. Хлопнаха кепенците също и на залите, басейните и фитнесите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай