Лихтенщайн - размерът няма значение

Държавата е в топ 10 на най-богатите в света

Лихтенщайн - размерът няма значение | StandartNews.com

Вадуц. За да се убедите в тезата, че размерът няма значение, на всяка цена трябва да посетите Лихтенщайн. Със своите 160 квадратни километра площ алпийското княжество се нарежда на шесто място сред най-малките държави в света след Ватикана, Монако, Науру, Тувало и Сан Марино. Въпреки размерите си държавицата заема гордо своето място в Топ 10 на най-богатите страни в света, което вероятно обяснява и липсата на комплекс за малоценност сред 36 000-те й поданици. На високия жизнен стандарт завиждат дори и швейцарците, а безработицата е сред най-ниските в света. Притиснат между Рейн и Алпите, Лихтенщайн предлага гледки, които могат да могат да пленят и най-лошите очи. За сметка на това цените в княжеството могат да съберат погледа на всеки.

Въпреки славата си на банков рай поданиците на Лихтенщайн са със самочувствието, че живеят в индустриална държава. Ако запиташ случаен минувач на улицата с какво друго освен с банките е известно княжеството, веднага ще ти се напомни, че "Хилти" е лихтенщайнска компания, държавата е голям производител на зъбни протези, хранителни стоки и най-вече на храна за домашни любимци. Иначе в столицата Вадуц, където живеят 5000 души, банките са повече от кръчмите и музеите взети заедно, а цялото княжество може да се похвали с 15 банки и поне още толкова финансови институции. Алпийската приказка, наречена Лихтенщайн, продължава едва 24 километра и ако шофирате с висока скорост по магистралата за Цюрих, може да профучите, без да я забележите. Мястото обаче не остава незабелязано от желаещите да се възползват от банковата му дискретност. А колекционерите - от пощенските марки.

Лихтенщайн вероятно е единствената държава, в която пощенската марка е на особена почит. За някои тя е единствено доказателство за платена такса. За други обаче е колекционерска страст. За Лихтенщайн марката, придружаваща пощенския плик, е визитна картичка. В княжеството битува мнението, че марката не е просто къс самозалепваща се лента, а малко произведение на изкуството, чийто производство изисква техническо ноу-хоу, както и високи творчески и занаятчийски умения.

"Гордеем се с нашите пощенски марки", казва наперено служителката на Музея на пощенската марка във Вадуц, като добавя, че Лихтенщайн е любима дестинация за филателисти от цял свят. "За колекционерите нашите марки имат много висока стойност. Ние сме малка държава и затова марките ни се отпечатват в ограничен тираж. Това ги прави ценни, а знаете, че колекционерите държат да притежават редки предмети", добавя жената, която отказва да се представи с аргумента, че в страната й държат на дискретността.

Първата лихтенщайнска марка вижда бял свят през 1912 г. И докато в началото на миналия век е била създадена основно с идеята да бъде свидетелство за платена пощенска такса, в края на хилядолетието производството й е носило на Лихтенщайн до 25 на сто от приходите на страната. Днес 3% от печалбата на княжеството идва от пощенските марки, но този факт изобщо не омаловажава съществуването им. Докато в съседна Швейцария марките са на изчезване заради плановете на пощите да ги заменят с SMS, то минидържавата няма никакви подобни намерения.

Производството на една лихтенщайнска марка отнема време и усилия, за които мнозина дори не подозират. "Целият процес продължава между 18 и 20 месеца", разказват в музея. Всяка година се изготвя програма от Службата за пощенски марки. Първо се задава темата. Художници, графици и фотографи представят свои проекти, с които кандидатстват в конкурс или по зададена поръчка. Специална комисия, в която влизат представители на властта, художници и филателисти, дават своето мнение, съвети и одобряват проектите, а едва след това се преминава към реализацията им. По ирония на съдбата в Лихтенщайн няма печатница за пощенски марки. Повечето се отпечатват в чужбина, най-вече в съседна Австрия. Марките се правят по специална технология, а при отпечатването им се използва много скъпа техника. Лихтенщайнската марка има много цветове. Типичното за нея е атрактивно оформление. Повечето мотиви са свързани с княжеството, като идеята е с времето една колекция от марки да се превърне в информационна книжка с картинки за малката алпийска монархия.

Пощенската марка е обект на колекционерска страст от 150 години. "Колекционерите са щастливи хора", е казал Гьоте и, ако е прав, то Лихтенщайн носи много щастие на филателистите. Обикновеният посетител пък излиза от малката алпийска приказка с много впечатления, изтънял джоб и убеждението, че в крайна сметка размерът няма значение, но държавата е важна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай