Кибер удар: Откраднаха данни на ВИП-ове от бижутерия

Сред тях са политици, богаташи и холивудски звезди

Кибер удар: Откраднаха данни на ВИП-ове от бижутерия | StandartNews.com

Хакери ограбиха личните данни на световни лидери, холивудски звезди и милиардери в масивен „виртуален обир“ на ексклузивната бижутерска фирма Graff, разкрива The Mail on Sunday.

Кибер престъпниците са откраднали 69 000 поверителни документи, които са в така наречената „тъмна мрежа“. Сред тях има файлове, свързани с Доналд Тръмп и Мелания, Опра Уинфри , Дейвид Бекъм и сър Филип Грийн.

Смята се, че бандата иска десетки милиони паунда  за откуп, за да спре пускането на допълнителна чувствителна информация.

Твърди се, че зад обира стои прословутата руска хакерска банда Conti и че публикуваната информация за около 11 000 клиенти на Graff представлява само един процент от файловете, които са откраднали.

Документи, включително списъци с клиенти, фактури, разписки и кредитни бележки, са взети и могат да се окажат неудобни за някои, които може да са купили подаръци за тайни любовници или да са взели бижута за подкупи.

Кибер експерти са на мнение, че изнудвачите ще изискват плащане или в непроследима кибер валута като биткойн, или дори в скъпоценни камъни.

Около 600 британски клиенти са сред посочените досега жертви, включително наследницата от Формула 1 Тамара Екълстоун и бившият футболист Франк Лампард, който по-рано беше на снимката да напуска флагманския магазин на Graff в Лондон със съпругата си Кристин Бликли. Сред тях е и Дейвид Бекъм.

Международните суперзвезди в списъка включват холивудските актьори Том Ханкс, Самюел Л. Джаксън и Алек Болдуин.

International superstars on the list include Hollywood actors Tom Hanks (pictured), Samuel L Jackson and Alec Baldwin, already troubled after accidentally shooting dead cinematographer Halyna Hutchins on the set of his latest filmСonti, за която се смята, че е базирана близо до Санкт Петербург, пусна първата информация за клиентите по-рано този месец в тъмната мрежа - тайна част от интернет, известна като убежище за терористи и престъпници, които потенциално биха могли да използват материала за кражба  или изнудване.

Кибер експертите казаха, че най-вероятно хакерите са получили достъп до файловете на Граф, като са изпратили имейл, който е измамил член на персонала да отвори файл, съдържащ сложен компютърен вирус „рансъмуер“.

Това би дало на хакерите възможност да влязат през „задната врата“ и да откраднат данните на компанията, заобикаляйки всеки антивирусен софтуер или защитна стена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай