Къде Елизабет II миеше чинии

Туристи се снимали с кралицата без да разберат коя е

Къде Елизабет II миеше чинии | StandartNews.com
  • Туристи се снимали с кралицата без да разберат коя е

 

Защо кралица Елизабет II избра да прекара последните си дни на този свят не в държавна резиденция в Англия, като Бъкингамския дворец или Уиндзорския замък, а в имението Балморал? С какво това място е толкова специално за нея?

Имало едно време една кралица и един принц...

Замъкът Балморал, разположен в графство Абърдийншър в Шотландия, е закупен за първи път от принц Албърт през 1852 г. за кралица Виктория, която се влюбва в околния пейзаж и спокойствието, предлагано от планинските висини.

Оттогава имотът принадлежи на кралското семейство. Там Елизабет II се наслаждава на дни в провинцията заедно с баща си крал Джордж VI, на следобеди в бране на плодове с майка си Елизабет, на безгрижни часове игра със сестра си Маргарет.

Там избухва любовта й към принц Филип, който по-късно ще стане неин съпруг, след като са се сгодили пак в Балморал през 1946 година. Като семейството те превръщат замъка в своята лятна резиденция. Там Елизабет II е повече от монарх - тя е майка, съпруга, баба, а по-късно и прабаба.

Това убежище сред природата е мястото, където тя се чувства свободна - язди коне, разхожда любимите си кучета, прави пикници, ходи на разходки и риболов, хапва си - заедно с цялото семейство, от вкусните барбекюта, които Филип приготвя, като всеки друг обикновен съпруг и баща. Кралицата дори миела чиниите, както веднъж разкри гостувалият там бивш премиер Тони Блеър.

Дори една от последните снимки на все още живата кралица бе направена в деня, в който тя посрещна новата британска премиерка Лиз Тръс.

Балморал е и място на много празненства и балове. Може би затова не е изненадващо, макар и малко трудно за приемане, че първите два дни след смъртта ковчегът с тялото на Елизабет бе именно в балната зала с венец от любимите й цветя. Точно там най-близките й роднини се сбогуваха, молейки се за нея.

Замъкът Балморал е щастливо място за Елизабет II, където тя винаги е можела да диша чистия въздух на природата и да бъде семейният човек, когото обществеността никога не успя да опознае.

Там обаче тя прекарва и тежки моменти. Намира убежище в Балморал след ранната смърт на баща си Джордж VI през 1952 г. и там в присъствието на внуците си, принцовете Уилям и Хари, научава новината за смъртта на тяхната майка Даяна. Остро е критикувана затова, че остава там с тях няколко дни до погребението, вместо да отиде веднага в Лондон. Но може би е смятала, че необятността на планините и реките ще се отрази добре на двете деца във времето, в което се подготвят за официалното сбогуване с майка си. Но не така го прие обществото...

Кралското в нея оставаше навън

Когато минаваше през портата на Балморал "кралското" в нея оставаше навън, споделя тези дни свещеникът в близкото градче Балатър Дейвид Бар. Докато се озове в замъка, Елизабет вече е любяща съпруга, любяща майка, любяща баба и прабаба. Трансформацията с случва всяко лято, когато кралското семейство прекарва голямата част от август и септември в имението.

Балморал е "личната пустош" на фамилията, където флотилия от джипове прибира гости всеки път по време на сезона на лова, пише Джонатан Димбълби в своята излязла през 1994 г. биография на принц Чарлз, който вече е крал Чарлз III след смъртта на майка си.

В Балморал една жена, запомнена най-вече с властния си поглед, непоклатима воля и чувство за дълг, сваля короната, за да  завърже забрадка около главата си, да се сгуши в топло яке и да обуе чифт гумени ботуши, за да се разходи из местност, покрита с пирен и борови гори, и населена с елени, пчели и пеперуди.

Бившият офицер от кралската охрана Ричард Грифин си спомня как е придружавал кралицата на пикник, когато срещнали двама американски туристи. Летовниците не разпознали Елизабет и попитали колко време е прекарала на мястото. Когато тя отговорила "повече от 80 години", те пак не се усетили и й задали въпроса дали някога се е срещала с кралицата. "Хитро им отговори: "Е, не съм, но Дики тук се среща редовно с нея", споделя Грифин.

След това един от туристите се обръща към бодигарда и пита каква е кралицата. Следва най-точният отговор, особено предвид необичайната ситуация: "Тя може да бъде много заядлива на моменти, но има прекрасно чувство за хумор." След като позирали за снимка с кралицата, нищо неподозиращите туристи помахали за сбогом и продължили похода си.

"И тогава Нейно Величество ми каза: "Бих искала да съм муха на стената, когато той показва тези снимки на приятели в Америка. Да се надяваме, че някой ще му каже коя съм", спомня си Грифин.

Любовта на кралицата към Балморал подчертава тесните връзки на кралското семейство с Шотландия, които започват с нейната прабаба кралица Виктория, поставила началото на кралската традиция за носене на шотландска носия (тартан).

Казват, че по време на референдума за независимост на Шотландия през 2014 г. Елизабет се надявала шотландците да кажат "не". Мнението си обаче тя не можела да изрази публично. Бившият премиер Дейвид Камерън по-късно потвърждава това, разказвайки как нейният съпруг, покойният принц Филип, се опитал да запази мира в Балморал, като криел сутрешните вестници в деня след референдума. А когато все пак видяла резултата, кралицата "мъркала като коте" от задоволство, че нейното Обединено кралство ще остане такова - обединено.

Но най-важното - Балморал е семеен дом за кралицата. Временно освободени от държавните дела, тя и Филип прекарват там повече време с децата си, отколкото където и да е другаде на света. Заснети там домашни филми показват как двойката играе с Чарлз и сестра му Ан на поляната пред замъка Балморал, докато Филип се движи надолу по тревист склон на малка червена каруца, преди да се преобърне, а неговата шотландска поличка полита по вятъра.

В по-късните години Чарлз играе пинг-понг и футбол в двора и дори му е позволено да отива сам с велосипед до магазина в близкото градче (макар и следван от полицай).

Музей на сбъднатите мечти...

Тази седмица британски медии съобщиха, че замъкът може да бъде превърнат в музей, съхраняващ ценни предмети от живота на Елизабет II от цялото й 70-годишно пребиваване на трона. Това ще почете връзката на покойния монарх с Шотландия. И тъй като е малко вероятно крал Чарлз III да пожелае пак да отсяда в Балморал - и заради лошия спомен, и защото вече има свое собствено имение в Североизточна Шотландия в близкия Бъркхол - нищо чудно замъкът да стане своеобразно място за отдаване на почит към Елизабет. Превръщането на замъка в музей ще осигури и поддръжката на историческата собственост, която никак не е евтина.

Кралица Елизабет II почина на 8 септември и вероятно никога няма да разберем дали е решила да остане в Балморал, защото е осъзнала, че здравето й сериозно се влошава и е искала да умре там, или това е било изцяло по Божия воля. Важното бе, че въпреки че бе най-дълго живелият и управлявалият МОНАРХ на Обединеното кралство, тя си отиде на мястото, където е била щастлива и, където бе просто Елизабет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай