Как Русия и Китай се превръщат в световни лидери

Москва и Пекин засилват своето влияние на световната арена

Как Русия и Китай се превръщат в световни лидери | StandartNews.com

Москва и Пекин засилват своето влияние на световната арена, благодарение на създадените собствени ваксини срещу новия вид коронавирус и готовността им да ги предоставят на други страни. В същото време САЩ губят позиции, тъй като се държат настрани и са фокусирани върху създаването на резерви вътре в страната, пише в свой анализ в. „Вашингтон пост“.

В новата област „ваксинна дипломация“ има два подхода: да трупаш или да споделяш, пише изданието. Първият подход се прилага от САЩ, като тази ситуация е показателна за „изтеглянето на Съединените щати от международната арена при сегашната администрация на Тръмп".

Пример за другия подход са Китай и Русия, които се хвърлиха да споделят създадените от тях с помощта на държавата ваксини с държави, които се борят помежду си за техните запаси. По този начин те се поставят в ситуация, която им позволява да използват процеса, за да разширят своите политически и икономически интереси.

Ваксинната дипломация на Русия е съставна част от по-широкия стремеж на Владимир Путин да потвърди статута на държавата като водеща световна сила. Даже името на първата ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ препраща към времето на надпреварата в космоса по време на Студената война от 50-те години на миналия век, пише в материала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай