Исторически синод в Рим за брака

Исторически синод в Рим за брака | StandartNews.com

Рим. Папа Франциск откри вчера исторически синод на Католическата църква за семейството и брака пред лицето на съвременните предизвикателства. Светият отец призова събралите се близо 200 архиепископи и епископи от цял свят към "искрена, открита и братска конфронтация" с новите реалности, предаде АФП. Главата на Римокатолическата църква отслужи тържествена литургия пред участниците в двуседмичната среща във ватиканската катедрала "Свети Петър".

Това е първият синод, откакто Франциск стана папа през март миналата година. По време на бдение той призова участниците в срещата да "чуят вика на Божия народ" и да се "напоят с миризмата на днешните реалности". Извънредният синод бе открит в напрегната атмосфера. Няколко консервативни кардинали се опасяват да не би Католическата църква да се отрече от доктрината си за ненарушимостта на брака, като разреши на разведени хора да получават причастие, след като се оженят отново.

Други теми, свързани със семейството, обаче също са деликатни, например тази за многобройните католици в съвместно съжителство без брак. "Бракът е иконата на Божията любов" и "семейството е училище на човечеството без аналог", каза папата, за когото защитата на семейството е абсолютен приоритет.

Целта на синода е да направи учението на Католическата църква за семейния живот - брака, секса, контрацепцията, развода и хомосексуализма - актуално за съвременните католически семейства и по-лесно разбираемо за хората като цяло, обобщава АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай