Ислямисти в Сирия вербуват атентатори за удари срещу Запад

Ислямисти в Сирия вербуват атентатори за удари срещу Запад | StandartNews.com

Ислямски екстремистки групи в Сирия, свързани с "Ал Кайда", се опитват да открият, привлекат и обучат американци и други западни граждани, пристигащи в Сирия, за да ги накарат да извършват нападения, когато се завърнат у дома. Това писа в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на висши служители от разузнаването и контраразузнаването на САЩ.

Гражданската война привлича западни граждани, искащи да се бият заедно с бунтовниците срещу сирийското правителство. Според служителите най-малко 70 американци са пътували до Сирия или са се опитали да го направят от началото на конфликта. ФБР извършва скъпоструващо денонощно наблюдение на малък брой от тези хора, тъй като се опасява, че малцината американци, завърнали се в САЩ, представляват заплаха - те може да са получили сериозно джихадистко обучение.
В Европа властите споделят същите притеснения.

Близо 500 души, сред които 85 цивилни, са били убити при продължаващите вече една седмица ожесточени сражения между сирийската опозиция и представители на джихадистката групировка "Ислямска държава Ирак и Левант", съобщи в петък АФП. "Документирали сме убийствата на 482 души в сраженията, като 85 от тях са цивилни, 240 са членове опозиционните бригади и 157 са членове на свързаната с "Ал Кайда" групировка", съобщи Сирийската обсерватория за човешките права.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай