Ердоган започва офанзива в Twitter и Facebook

Ердоган започва офанзива в Twitter и Facebook | StandartNews.com

Истанбул. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изглежда си е научил урока от организацията на бунтовете срещу застрояването на парка Гези в Истанбул и замисля масирана интернет кампания.

Партията на справедливостта и развитието (АПК) на премиера наема екип от 6000 души, които да се привличат поддръжници и да се справят с критиците в социалните мрежи, съобщи Wall Street Journal.

Те ще споделят новини и снимки, предимно във Facebook и Twitter, но също и в Instagram и YouTube, които промотират перспективата на партията и ще наблюдават онлайн дискусиите, казва представител на АПК пред Wall Street Journal. "Целта е да се разработи положителна политическа реторика, която сега преподаваме на нашите доброволци. И когато опозиционните лагери разпространяват грешна информация за партията, ние ги поправяме с валидна информация, винаги използвайки позитивен език", обяснява високопоставен партиен член, отговорен с организацията на кампанията.

Правителството е отказало да даде имената на участници с аргумента, че не иска да прави компромиси с личните им данни.

През юни стотици хиляди турци излязоха на улиците и се активизираха в социалните мрежи, за да протестират срещи определяното от тях като все по-авторитарното управление. Протестното движение, започнало от парка "Гези" в Истанбул, използва Twitter за организация, кампания и за избягване на правителствената цензура, а социалните медии се превърнаха в съществен източник на новини за мнозина турци.

Според анализатори кампанията на АПК потвърждава, че правителството трябва да използва по-ефективно социалните мрежи в навечерието на изборите за местна власт и за президент през 2014 г., макар че според проучванията партията на Ердоган ще спечели. "АПК беше хваната неподготвена при експлозиията на социалните мрежи при протестите за парка "Гези", казва Ейлем Янардаоглу, преподавател от университета "Кадир Хас" в Истанбул. "Сега тя иска да поправи това преди изборите", обяснява тя.

Премиерът Ердоган, който има 3.4 милиона последователи в Twitter, разкритикува платформата за микроблогинг, наричайки я напаст и източник на лъжи и преувеличения. В разгара на протестите министри от кабинета на Ердоган казаха, че ще търсят начин да регулират Twitter. Миналата седмица обаче Ердоган каза, че може да използва платформата в своя полза, като трибуна за младите да "казват истината".

Новата инициатива е съсредоточена върху сайтове, където употребата на социални мрежи и антиправителствена реторика е най-голяма. АПК ще има 1000 представители за социалните мрежи в Истанбул, 600 в Анкара, 400 в Измир, а останалите ще бъдат разпределени в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай