Ердоган и Путин се чуха по телефона, ето какво се договориха

Президентът Ердоган проведе днес телефонен разговор с руския президент Путин

Ердоган и Путин се чуха по телефона, ето какво се договориха | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се е договорил с руския си колега Владимир Путин за скорошно посещение на руския лидер в Турция. Това съобщи днес Дирекцията по комуникации към турското президентство след състоялия се телефонен разговор между двамата, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер. 

Президентът Ердоган проведе днес телефонен разговор с руския президент Путин. По време на разговора лидерите постигнаха съгласие по въпроса за посещение на Путин в Турция, посочиха от Дирекцията по комуникации. Датата на посещението не се уточнява.

От пресслужбата на Кремъл също потвърдиха, че се извършват подготовки за евентуална среща между двамата лидери.

По време на телефонния разговор двамата държавни глави са обсъдили и вариантите за възобновяване на действието на споразумението за износ на зърно от украински пристанища. Турският лидер е посочил, че Турция ще продължи да полага активни усилия и използва дипломацията за възобновяването на действието на т. нар. зърнена сделка. Ердоган изтъкна значението на черноморската инициатива, която според него представлява "мост на мира", информира Дирекцията по комуникации на турското президентство, посочва ТРТ-Хабер.

Миналия месец Москва преустанови участието си в "зърнената сделка".

Спирането на действието на „зърнената сделка“ за дълго време няма да е от полза за никого, а най-много ще пострадат слабо развитите страни, които имат нужда от зърно, каза Ердоган, като добави, че цените на зърното са се повишили с 15 процента след прекратяването на действието на сделката за зърното.

Междувременно пресслужбата на Кремъл потвърди „готовността на Москва да се върне към сделката за зърното, когато Западът изпълни нейните условия“, информира ТАСС.

Потвърдена е готовността за връщане към истанбулските споразумения, веднага щом Западът действително изпълни всички фиксирани в тях задължения към Русия, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Русия е решена да си сътрудничи с Турция и с други заинтересовани страни в разработването на варианти за доставка на руско зърно на нуждаещите се страни, каза Путин.

Турският държавен глава изтъкна по време на разговора, че не трябва да се предприемат стъпки за ескалация на напрежението в рамките на руско-украинския военен конфликт, информира турската телевизия ТРТ-Хабер.

Ердоган благодари на руския си колега за изпратените от Русия самолети-амфибии за гасене на горските пожари в Турция.

Турският лидер също така изрази задоволство от нарастващия интерес на руските туристи към Турция.

Президентите на Русия и Турция обсъдиха още развитието на търговско-икономическите връзки между Москва и Анкара, реализирането на проекти в енергийния сектор и сътрудничеството в областта на туризма. Страните изразиха задоволство от устойчивото нарастване на стокообмена между страните, който в края на миналата година се удвои, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Днешният телефонен разговор между Ердоган и Путин бе десетият от началото на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай