Целият свят се чуди какво чака Израел в Газа. Наши експерти коментират

Дни наред вече Израел отлага началото на операцията

Целият свят се чуди какво чака Израел в Газа. Наши експерти коментират | StandartNews.com

Източник: Ройтерс

Дни наред вече Израел отлага началото на операцията, която обеща да проведе в северната част на Ивицата Газа. Това предизвиква серия от въпроси, насочени към възможната причина за отлагането и дали в него няма намесени световни сили.

„Видимо е, че усилията на САЩ са насочени към въздържане, не само на Израел, но и на Иран и свързаните с него организации”, смята бившият заместник външен министър Милен Керемедчиев. Пред Нова телевизия той коментира, че САЩ са изпратили втори самолетоносач в района, има въздържаща роля. Според Керемедчиев в момента „Хамас” пречи на вътрешното разселване на цивилното население в Ивицата Газа.

„40% от населението на Ивицата Газа е под 15 години, ако те бъдат оставени в района на бойните действия, това означава много голям брой цивилни жертви”, изтъкна Керемедчиев.

Военният експерт Ивайло Иванов допълни, че провеждането на военна операция в градски условия изисква сериозна логистика, струпване на сили и разузнаване на обстановката.

„От тази гледна точка Израел не е напълно готов за тази операция. Набирането на достатъчно информация за потенциалните цели на тази територия също е от изключително значение. Времето също има значение, защото поразяването на цели от въздуха е изключително важно”, заяви Иванов.

По думите му няма сигурност, че израелското ръководство е дефинирало крайната цел на операцията в Ивицата Газа. Иванов направи аналог с прочистването на радикализирани бойци от иракския град Мосул.

„Мосул беше обкръжен от около 115 000 иракски войници, кюрдски бойци, от САЩ въздушна помощ. Операцията продължи от ноември 2016 г. до юли 2017 г. Защото целта беше да бъде даден минимален брой цивилни жертви. Въпреки това имаме над 8000 загинали и над 17 000 ранени цивилни в Мосул”, заяви Иванов.

Керемедчиев каза още, че Ивицата Газа няма бъдеще, най-вероятно тя ще бъде асимилирана от Израел. Той прогнозира, че дори да бъде създадена палестинска държава, тя ще бъде на територията на Западния бряг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай