Генералният секретар на НАТО със стряскащо предупреждение

Той отбеляза, че 42 хиляди съюзнически бойци са под прякото командване на алианса в Източна Европа

Генералният секретар на НАТО със стряскащо предупреждение | StandartNews.com

"Посланието ми е да харчим повече за отбрана, защото жестоката действителност е, че живеем в опасен свят", това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изслушване пред комисията на Европейския парламент по външни работи, съобщава БТА.

Ако Украйна загуби войната, заплахата е за нас, ставаме още по-уязвими на руската агресия. След събитията в Буча, да не се реагира противоречи на моето разбиране какво е съседството и приятелството с Украйна. Да, това има цена, но да не се действа и да оставим тази жестокост да продължи и да я поощряваме, е по-скъпо, обобщи той.

Дори да не подкрепяте морално Украйна, поддръжката (за Киев) е в интерес на вашата сигурност. Това има цена, включително с последиците от наложените санкции. Иначе по-късно цената ще бъде по-голяма. Ние плащаме с пари, а украинците всеки ден заплащат с живота си. Да спрем да се оплакваме, призова Столтенберг пред евродепутатите.

НАТО не е част от войната в Украйна, подкрепяме Киев, без да участваме пряко в боевете, отново поясни той. Никой не може да предвиди кога войната ще свърши, но колкото повече подкрепа осигуряваме на Киев, толкова повече расте вероятността тя да приключи при приемливи за украинската страна условия, допълни Столтенберг. Наше задължение е да помагаме за самоотбраната на украинците, добави генералният секретар.

Той отбеляза, че 42 хиляди съюзнически бойци са под прякото командване на алианса в Източна Европа. Столтенберг посочи, че съюзните сили за бързо реагиране догодина се очаква да достигнат над 300 хиляди войници, готови в кратки срокове да бъдат изпратени по източния фланг. 

Общото между ЕС и НАТО е все повече, заяви Столтенберг. По неговите думи сигурността е най-важна в международните търговски отношения. Генералният секретар даде пример с опита на Китай "да овладее" далекосъобщителните мрежи от пето поколение (5G). Притеснени сме от руското и китайското присъствие на Западните Балкани, посочи генералният секретар.

По неговите думи няма допълнителни договорки по споразумението, довело до оттегляне на възраженията на Турция срещу приемането на Швеция и Финландия в НАТО. Столтенберг уточни, че за Грузия съюзниците не са единодушни дали е време за предприемане на по-нататъшни стъпки по пътя на страната към алианса.

Много години работих за диалог с Русия и вярвам, че трябва да се стремим към по-добри отношения, заяви Столтенберг, като отбеляза, че обстановката е напълно променена с руското нахлуване в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай