Роналдо спаси Португалия, Украйна ужаси Франция

Роналдо спаси Португалия, Украйна ужаси Франция | StandartNews.com

Кристиано Роналдо помогна на Португалия за 1:0 в първия мач срещу Швеция от баражите за място на световното първенство в Бразилия.

Звездата на "Реал" (Мадрид) се разписа с глава в 82-ата минута, а до края на мача се отчете и с удар в гредата. Двата отбора представиха много оспорвано и качествено първо полувреме, но след почивката домакините доминираха напълно на стадиона в Лисабон.

Двубоят стартира на високи обороти и още в четвъртата минута шведският вратар Андреас Исаксон трябваше да спасява от останалия срещу него Жоао Моутиньо.

В същото време португалците се опитваха да изкарат Роналдо на стрелкова позиция, но шведската защита се справяше със ситуациите.

След почивката атаките на португалците валяха една след друга към Исаксон, но той оставаше все така непробиваем. Към него постоянно летяха удари на перфектния в срещата Моутиньо, Роналдо, Пощига и Нани, а в средата на полувремето гостите вече започнаха да бавят играта.

В заключителната част на мача Роналдо се възползва максимално от първата слабост в играта на Мартин Олсон и с глава засече центриране на Мигел Велосо за 1:0.

Домакините така и не стигнаха до второ попадение, но все пак нанесоха първа загуба на Швеция и ще започнат реванша на 19 ноември с минимален аванс.

Гърция направи голяма крачка към мондиала с домакинско 3:1 над Румъния. Европейските шампиони за 2004 г. доминираха напълно над противника и заслужено се поздравиха с успеха след два гола на Костас Митроглу и един на Димитрис Салпингидис.

Почетното попадение за гостите беше дело на Богдан Станку. Румънците завършиха срещата с десет души, след като резервата Костин Лазар си изработи два бързи жълти картона и ще пропусне реванша.

Украйна е на път да се превърне в новия футболен кошмар на Франция, след като победи "петлите" с 2:0 в първи плейоф за класиране на световното първенство в Бразилия.

Головете за домакините вкараха Роман Зозуля и Андрий Ярмоленко от дузпа, с което съживиха спомените на французите за паметното им поражение от България с 1:2 на 17 ноември 1993 г., лишило ги от място на мондиала в САЩ.

В края на двубоя в Киев нервите взеха връх и двата тима завършиха срещата с по десет души. В последната минута първо беше изгонен Лоран Кошчелни, а почти веднага след него към съблекалните пое и Олександър Кучер.

В края на първото полувреме французите имаха претенции за дузпа при задържане срещу Реми в наказателното поле, но турският съдия Джунейт Чакър не ги уважи.

Второто полувреме тръгна в по-ниско темпо, докато украинците не откриха резултата в 61-ата минута със страхотен изстрел на Зозуля. Гостите отговориха мълниеносно и Самир Насри се озова в отлична позиция, но ударът му отблизо намери вратаря Андрий Пятов.

Домакините получиха право да изпълнят наказателен удар малко по-късно, когато Лоран Кошчелни фаулира украинския голмайстор. Ярмоленко се зае с изпълнението и не сбърка за 2:0, но това далеч не беше целият екшън в двубоя.

В последната минута от редовното време Олександър Кучер извърши грубо нарушение срещу Кошчелни, който му отвърна с удар в лицето при спряна игра и получи директен червен картон. В продължението на мача украинският футболист също напусна терена с втори жълт картон и така двамата пропускат реванша на "Стад дьо Франс" на 19 ноември.

В друга среща от плейофите за мондиала Исландия удържа нулево равенство като домакин на Хърватия, въпреки че 40 минути игра с човек по-малко заради изгонването на Олафур Скуласон с директен червен картон за грубо нарушение срещу Иван Перишич. През целия двубой хърватите имаха превъзходство, но трудно стигаха до чисти голови положения.

Мачовете реванш ще се играят във вторник, 19 ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай