Европейското в зала е сигурно на 100 процента

Пандемията нанесе тежък удар върху леката атлетика, категоричен е президентът на европейската атлетика Добромир Карамаринов

Европейското в зала е сигурно на 100 процента | StandartNews.com

Европейско първенство в зала през март в Торун (Полша) ще има на 100 процента. Това обяви днес президентът на Европейската атлетика, БФЛА и АБАФ, и член на Съвета на Световната атлетика Добромир Карамаринов. Той гостува в рубриката „Часът на президента“ в пресклуб „България“. Карамаринов открои и задачите, които предстоят пред Европейската атлетика, която оглавява.

"На първо място трябва да се върнем към нормалния спорт. Пандемията нанесе много тежък удар на леката атлетика. Това не се видя при състезателите на най-високо ниво, които и през миналата година продължиха да подобряват рекорди. Но за състезателите на средно ниво годината бе много тежка. Световното първенство в зала Нанджин (Китай) бе преместено за 2023 година. Радостно е, че европейското първенство в Торун тази година ще се състои в първата седмица на март. Надяваме се да успеем да проведем всички планирани състезания. През миналата година с отлагането и отмяната на състезания загубихме ниво. Още един подобен сезон и ще изпаднем в много тежка ситуация", допълни Карамаринов.

"Европейската атлетика ще подпомогне федерациите на различни нива. Сега, при настоящите условия на пандемия, взимаме повече мерки срещу коронавируса, отколкото е нужно. Но те са с една цел - състезанията да ги има и да се провеждат. За щастие финансовото състояние на европейската централа е добро и можем да помагаме на федерациите. Много хора мисля, че става въпрос само за финанси, но ние даваме сериозна подкрепа и методически и организационно, особено на по-малките и по-нови федерации", каза още той.

Карамаринов също така е сигурен на 90 процента,  че Олимпийските игри в Токио ще се състоят.

"Без Олимпийските игри в Токио много неща ще се променят. Затова ще направим всичко възможно Игрите да се състоят. Знаем, че жителите на Токио са вече против в по-голямата си част, но на този етап тяхното мнение не е такъв фактор. За мен на 90 процента игри ще има. Атмосферата ще бъде много различна, но трябва да направим и компромиси", каза Карамаринов.

Той добави, че надеждите на България за добро представяне на Игрите са свързани с опитните Мирела Демирева, Ивет Лалова, Габриела Петрова и Тихомир Иванов.

"От българските атлети на първо място очаквам да бъдат здрави. Някои от звездите ни пропускат зимния сезон, за да се готвят за Игрите. Това може би е добре за тях. Ние във федерацията обаче работим с по-далечна перспектива с младите атлети. Отборът ни за Токио ще бъде много сходен с този, който бе в Рио", каза Карамаринов.

Според Карамаринов първите цели пред състезателите ни са добри представяния на предстоящите Балканиади в зала - за юноши и девойки до 20 години в София на 13 февруари и за мъже и жени в Истанбул седмица след това.

"На Балканиадата в София ще участват 18 държави. От членовете на Балканската лекоатлетическа федерация състезатели няма да изпратят единствено Азербайджан, Кипър и Сан Марино. Ще има обаче и участници от Малта, които ще бъдат извън класирането. В Истанбул ще участват спортисти от 19 страни, така че ни очакват силни състезания", посочи Карамаринов.

Президентът на Европейската атлетика говори и по темата с ваксините, които могат да се окажат задължителни за провеждането на Олимпийските игри и други големи спортни форуми.

"Не искам да вземам отношение за или против ваксините, но на първо място трябва да вярваме на науката. Ясно е, че поставянето им е пожелателен процес, но и участието на Олимпийски игри е по желание, то не е задължително. Чрез ваксинацията даваме шанс да се проведе едно спортно състезание. Финансовата част на този процес не трябва да бъде от никакво значение. Глобалното ваксиниране ще реши въпроса с Олимпийските игри. Науката дава гаранции, че ваксината дава имунитет срещу този вирус и трябва да и вярваме", завърши Карамаринов.

фото Спортал

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай