Защо катарците се раждат със златна лъжица

1 милион долара: това е минималната цена на апартамент на изкуствения остров и на ловен сокол

Защо катарците се раждат със златна лъжица | StandartNews.com
  • Построиха втора Перла за Световното по футбол
     
  • 1 милион долара: това е минималната цена на апартамент на изкуствения остров и на ловен сокол

 

Днес погледите на целия свят са вперени в Катар. Мнозина знаят, че държавата на североизточния бряг на Арабския полуостров е приказно богата. Но малцина са наясно с историята и културата й. Макар че по тези места са открити артефакти отпреди 10 000 години, първият писмен документ е от средата на I век - римският писател Плиний Стари нарича местните жители "катарреи" - наименование, което вероятно е произлязло от името на местно селище. През хилядолетията полуостровът, заобиколен от Персийския залив, е бил кръстопът за много завоеватели. Новата история на Катар започва през 1991 г., когато получава своята независимост от Великобритания. От 1992 г. начело е династията ал-Тани, която е управлявала страната от 18 век. Сегашният лидер емир Тамим бин Хамад бин Халифа ал-Тани е най-младият монарх в света и се радва на огромна любов и уважение от своите поданици.

Привилегии и традиции

Населението на малката държава, която граничи със Саудитска Арабия, наброява едва около 2,9 млн. души. Но само един от 10 е неин гражданин. Тази привилегия се дава единствено на децата, които са родени на територията на държавата и двамата им родители са катарци. И това не е случайно. Защото катарците наистина се раждат със златна лъжица в устата. Те получават безплатни основни хранителни продукти като захар, масло, брашно, петрол. Радват се на безплатно здравеопазване и образование, необлагаеми доходи, високоплатени държавни работни места, огромни пенсионни обезщетения. Получават голяма финансова помощ от държавата, когато решат да създадат семейство, както и жилищна подкрепа. Разчитат на работници от други страни, за да заемат работни места в сектора на услугите, строителството и др.

Единственото място, където няма вносна прислуга, е тържището за арабски жребци, камили и ловни соколи. Традицията за лова с тези царствени птици е привнесена от бедуините преди 5000 години. За арабите соколът е другар в пустинята, домашен любимец и скъпа инвестиция. Цената на отлично обучен летящ ловец може да бъде повече от милион долара.

Но Катар не винаги е живял така богато. През по-голямата част от от своята история местните хора са разчитали на гмуркането за перли и риболова, за да се препитават. Днес обаче този тежък и суров физически труд е зад гърба им. Откриването на нефт и газ в средата на 20-ти век променя завинаги живота на Арабския полуостров. Катар днес разполага с третия световен резерв от природен газ, а резервите от нефт са 15 милиарда барела. Страната е международен транзитен център с петзвездната  национална авиокомпания Qatar Airways, която е считана за една от най-добрите в света, има силна новинарска мрежа Al Jazeera.

Доха - най-безопасният град в света

Почти 80% от населението на страната живее в столицата Доха - космополитен град, за който се казва, че е най-безопасният в света и една от най-бързо развиващите се туристически дестинации. Той е смесица от луксозни сгради, невероятни места за посещения и забавления, допълвани с красивите черти на арабската култура и с мириса на арабски подправки и чай.

Тъй като бизнесът в Катар е освободен от данъци, повече от един милион чужденци са позиционирали своята бизнес база в тази страна. Те обаче нямат право да придобиват земя, а само апартаменти на изкуствения остров - Перлата. Наричат го така, за да им напомня миналото и "ловът" на перли, който ги е хранил. Застроен е с грандиозни сгради, цената на апартаментите започва от 1 000 000 долара. В търговските центрове има от пиле мляко, бутиците предлагат най-луксозните марки, а в огромното яхтено пристанище акостират огромни лодки на баровци от цял свят.

За домакинството си на Световното първенство по футбол през 2022 г. Катар построи втора Перла. Разположен северно от столицата Доха, градът Лусаил се простира на 38 квадратни километра и предлага множество варианти за настаняване както за туристите, така и за местните жители. Посетителите могат да отседнат в един от 22-те нови хотела, както и да се насладят на атракции, като голф игрище и тематичен парк. Останалата част от града е комбинация от жилищни и търговски квартали, пише Independent.

Газ, футбол, инвестиции

Въпреки огромните разходи за подготовка за Световното първенство по футбол, страната все още е спечелила повече, отколкото е похарчила миналата година. Според доклад на Deloitte, около 200 млрд. долара са инвестирани в инфраструктура и други проекти за развитие, откакто Доха спечели кандидатурата за домакинство на Световното първенство. Но предвид факта, че Катар разширява капацитета си да изнася повече природен газ до 2025 г., той ще продължи да трупа богатства. Неговият суверенен фонд, Qatar Investment Authority, управлява и инвестира финансовите резерви на страната, пише First Post. На този фон Международният валутен фонд очаква икономиката на Катар да отбележи ръст с около 3,4% тази година.

Според лондонската изследователска фирма Capital Economics, продажбите на билети предполагат, че около 1,5 милиона туристи ще посетят Катар за Световното първенство. Ако всеки посетител остане за 10 дни и харчи 500 долара на ден, приходите от него ще възлизат на 5000 долара. Грубо сметнато, тласъкът за икономиката на страната ще бъде около 7,5 млрд. долара. Някои фенове обаче може да долетят само за мачовете, но да отседнат в място за настаняване в близкия Дубай и другаде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай