Световното потвърди 3 арабски мъдрости

Започна с дъжд от фойерверки, а продължи с порой от обиди към местните

Световното потвърди 3 арабски мъдрости | StandartNews.com
  • Вятърът винаги духа обратно на посоката на отплаването
  • Започна с дъжд от фойерверки, а продължи с порой от обиди към местните

Вятърът духа винаги обратно на посоката, в която искате да отплавате. Тази арабска мъдрост си припомни Катар още в началото на Световното първенство по футбол, когато дъждът от фойерверки при бляскавото откриване бързо се замени с пороя на обиди, изписан върху организаторите.

Независимо от всичките ни различия, може да не разбираме всяка дума, душите ни усещат емоциите, които ни свързват", каза на старта на Мондиала Морган Фрийман пред 60-те хиляди зрители на стадиона в Доха. Но само дни по-късно рок звездата Род Стюарт разкри, че са му предложили повече от 1 млн. долара, но отказал, защото стана част от "отбора" от известни личности, които обявиха бойкот или осъдиха в изявления страната домакин.

Ако слънцето грее постоянно, ще се образува пустиня, гласи друга поговорка, която зарежда арабите със сила в трудни моменти. Такива не липсват за катарците. Даже са в излишък.  Турнирът донесе неочаквано остро негативно отразяване на случващото се в държавата. А представи в ужасяваща светлина местните, при това без да са го заслужили.  Те недоумяват

защо европейците купуват природен газ от Катар

а в същото време рисуват страната за толкова отвратителна, че не могат да приемат там да се играе световен футбол. Надяваха се, че стереотипите за тях, както и за арабите и мюсюлманите като цяло, ще паднат щом светът ги опознае. Но, изглежда се случва точно обратното.

В реч миналия месец емирът на Катар, шейх Тамим бин Хамад ал-Тани, нарече словесния линч срещу страната му "безпрецедентна кампания, с която никоя държава домакин не се е сблъсквала".

Пред вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" външният министър на Катар Мохамед бин Абдулрахман ал Тани каза, че някои от критиките са расистки и арогантни. Така или иначе, медийният образ, грижливо граден в продължение на много години, се срутва в телевизионния западен ефир всеки божи ден.  Попитан от телевизионен водещ за впечатленията си от страната, френски репортер отговори с глуповатото:  "Има много джамии". В текст под снимка пък лондонският в. "Таймс" написа: "Катарците не са свикнали да виждат жени в западно облекло в своята страна."  Последното е доста несправедливо, като се има предвид, че над

85% от населението на Катар са чужденци

а жените, носещи дънки или къси рокли, са сравнително често срещани, за разлика от съседни по-строги държави, като Саудитска Арабия. Джъстин Мартин, преподавател по журналистика в Института за следдипломно обучение в столицата Доха, който е прекарал 10 години в Катар, казва пред "Ню Йорк таймс", че повечето журналисти поставят под един знаменател всички арабски държави. Според него това е комбинация от обикновено невежество и ориенталски стереотипи.

Катарци, които първоначално приветстваха критиките и ги смятаха за първа крачка към положителни промени в страната, вече твърдят, че са били ужасени от медийното отразяване, което според тях е базирано на предразсъдъци, основани на расизъм, ориентализъм и ислямофобия. Статия в британския таблоид "Сън" заклеймява "дивашките" закони на Катар, макар по-късно да променя епитета на "брутални". В притежавания от Рупърт Мърдок британски телевизионен канал TalkTV, водещ насочил темата към отношението в катар към ЛГБТ хората с въпрос към свой гост: "Що за уважение трябва да проявяваме към култури, които откровено смятаме за отвратителни?"

Халифа Ал Харун, който е създал и поддържа онлайн гид "Обичам Катар" (I Love Qatar) е поразен, защото покрай писанията, подхранвани от расизъм, се забравят критично важните проблеми. Да, признава той, проблем с правата на работниците е имало, а критиките към управлението са довели до подобряване на ситуацията. Но целият този положителен ефект е бил окалян от опростени изображения, които според него са примесени с дискриминация.  Едно сравнително малко известно британско футболно списание пусна карикатура на Световното първенство с

изображения на мъже с големи носове

двама в арабски дрехи от Персийския залив, включително един, бутащ ръчна количка, пълна с пари.  Хасан Ал Тавади - председател на Върховния съвет, занимавал се с организацията на турнира, използва тази карикатура като пример за предубеждение. "Те имат стереотипна представа, която е вкоренена в западния свят от поколения и векове", каза Ал Тавади в интервю за притежаваната от каталр международна телевизия Ал Джазира. "Като цяло концепцията е за хора, които не са цивилизовани, и единственото положително нещо за тях са парите", оплаква се мениджърът.

Факт е, че критиките към страната домакин на световното първенство съпътстват всеки турнир в една или друга степен. Южноафриканската република се сблъска с това заради опасения за безопасността преди първенството през 2010 г., Бразилия се изправи пред него заради корупция и престъпност преди турнира през 2014 г., а Русия бе критикувана заради политически репресии, хомофобия и полицейска бруталност в периода преди изданието от 2018 година. Но за катарците и другите араби голяма част от това, което виждат, наранява, защото комбинира трупани в продължение на столетия предубеждения.

Пред "Ню Йорк таймс" Мира Ал Хюсеин, социолог в Оксфордския университет, признава, че има причина за възмущение от расистките и ориенталистки нюанси, които характеризират критиките, излъчвани от Запада срещу Катар напоследък.  Правителството на Катар подобри условията за работещите чужденци, но и тези промени не звучат достатъчно убедително пред Запада. Уязвимите работници мигранти, главно от Южна Азия и Африка, изградиха инфраструктурата, която направи Световното първенство възможно. Твърди се, че са работили изтощителни броеве часове за оскъдно заплащане. независимо че Катар или тази част от света не са единственото място където такива злоупотреби с правото на труд се допускат, Световното освети проблемите точно на тази държава.

Когато президентът на ФИФА Джани Инфантино нападна западните критици на Катар в своята реч при откриването на първенството, той успя да отклони донякъде вниманието от въпросните "недостатъци". Но колкото и отблъскващи да бяха коментарите му за някои, те резонираха с мнозина в Близкия изток, които се съсредоточиха по-специално върху една негова реплика:

"Мисля, че за това, което ние, европейците, правим по света през последните 3000 години, трябва да се извиняваме през следващите 3000 години, преди да започнем да даваме морални уроци."

Организаторите от Катар се опитаха да използват Световното първенство, за да запознаят посетителите със своята култура и по-широко с исляма, с преводи на пророчески изказвания, изложени из столицата Доха. За 450 милиона араби от региона това е нещо, което са смятали, че никога няма да видят през живота си.

И макар да е ясно, че успехът на Световното първенство в Катар няма да се измерва с това как го възприемат хора, които трудно могат да преодолеят предразсъдъци, петното вече е направено.  Кутията на Пандора отвори  поредния цивилизационен сблъсък. А арабската мъдрост - Не отваряйте врата, която не може да бъде затворена, отново остана неразбран

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай