Владимир Чуков: Който и да е атентаторът, гафът на службите е безспорен

Владимир Чуков: Който и да е атентаторът, гафът на службите е безспорен  | StandartNews.com

Атентатът в Бостън, който шокира света, според мен е терористичен акт с външен произход. В момента може да се говори само за почерк на атентата. Несериозно би било след един ден да се посочва извършителят.

В една правова държава такова нещо не може да стане. Ето защо можем да имаме хипотези само за обстоятелствата на атаката - мишената и инструментите за извършване.

Смятам, че източникът на атентата е външен, но голямата дилема е дали това са местни, "национални" терористи, или става дума за хора, които са с неамерикански произход. Възможно е и едното, и другото. Мишената на атентата са обикновени хора - масово събрани на един много престижен маратон. Тези хора нямат никакво отношение към властта, а олицетворяват американското общество. Тоест става дума за класическа мишена на ислямските радикали.

Да погледнем начина, по който бе извършена атаката. Това стана със самоделни устройства. Във всеки един сайт на "Ал Кайда" можете да прочетете как да си направите бомба от вещества, които могат да бъдат закупени от всяка аптека. Тези взривни устройства са били с много малка мощност. Така че тези белези насочват към пистата външни терористични групи.

Друг симптом е това, че денят на атентата съвпадна с Деня на патриота - един от най-светлите празници в страната. Символиката при джихадистите е много силен елемент - търсят се подобни дати, търсят се средства за психологически натиск. Точно психологическият и медийният ефект са първата цел на този тип групировки.

Не мога обаче да изключа "източникът" на атентата да е и местен. Понеделник, когато е бил извършен атентатът, е бил последният ден за плащане на данъци. Може да има недоволни хора, които да са се решили на подобна стъпка. Може да има хора, които не харесват президента Барак Обама .

След президентските избори имаше шест или седем щата, които искаха да обявят независимост. Освен това, ако бяха местни извършители, щяха да търсят някакви символи на американската държавност. Докато тук става дума за невинни хора. Нека обаче да не бъркаме, тероризмът на практика е безмилостен, той е насочен срещу всички.

Големият проблем е, че не е имало никакъв сигнал към съответните служби, което е много смущаващо. Обикновено, когато няма сигнал, това означава, че вероятността да бъдат външни извършителите е по-малка. Защо? Защото в момента системата за сигурност на САЩ е насочена най-вече към засичане на джихадисти и членове на "Ал Кайда", а не толкова на вътрешни екстремисти. В зависимост от това кой се окаже извършителят, ще има съответните реорганизации в структурата за сигурност на САЩ.

Ако се окаже, че източникът на този атентат е вътрешен, би трябвало да бъдат направени много сериозни корекции. Ако трябва да кажем честно -
ще има степенуване на риска за Америка.

 Ако извършителите са от вътре - това е пропуск на службите. Ако обаче източникът е външен - пропускът е още по-голям. Възможно е да става дума и за ислямисти второ или трето поколение, живеещи в САЩ. Местните мюсюлмани също прихващат радикални настроения.

Може много да се разсъждава защо точно сега е извършен този атентат. Може да се говори и за процеси на ниво "Ал Кайда", както и за много други процеси. Според мен този атентат е планиран доста отдавна.
Тук може да възникне въпросът има ли опасност за Европа. Трябва да кажем, че заплахата за Стария континент никога не е отпадала. Тя е или реална, или потенциална. Но потенциална означава, че терористите са по-слаби или по-неорганизирани, но в никакъв случай не бива да се пренебрегва съществуването на клетки, които биха желали подобен тип пъклени дела. Америка и Европа винаги са били част от основните мишени на терористите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай