Руските медии: "Южен поток" ще е тест и коз за новата власт

Руските медии: "Южен поток" ще е тест и коз за новата власт | StandartNews.com

Русия е недоволна от изборния резултат в България, тъй като след победата на ГЕРБ руският "Газпром" трудно ще разчита да бъде подновен замразеният през август строеж на газопровода "Южен поток", пише в. "Новые известия". Лидерът на ГЕРБ заяви още преди вота, че ако десните спечелят, той ще разреши строежът да продължи, ако обаче отговаря на строгите норми на Брюксел. Значи съдбата на газопровода ще бъде в ръцете на ЕС. Новото правителство на България ще бъде коалиционно и нищо чудно да излезе краткотрайно, пише още изданието. То прогнозира "дълги и мъчителни преговори за формиране на управляваща коалиция" в България, която "най-вероятно ще е крехка, също като предишната".

Проблемът с "Южен поток" ще е ключов и за новото българско правителство, изтъква и "Комерсант". Бъдещият премиер ще се наложи да лавира между връзките с Москва и отношенията с Брюксел, който остро критикува една от най-бедните страни в ЕС за слабата й икономическа политика и неефективната борба с корупцията и организираната престъпност, прогнозира вестникът.

Според "Новая газета" стремежът да отговаря на законодателните, икономическите и социалните стандарти на ЕС означава за България да продължи по пътя на реформите, които и днес не се осъществяват лесно, а в бъдеще ще донесат нови трудности. Положението с Русия е по-сложно: първо, българската енергетика е 87-90 на сто зависима от доставките на руски газ; второ - миналите постижения на руската наука и култура наред с отдавнашните исторически връзки все още имат притегателна сила за мнозина българи, твърди изданието.

"От една страна, в България стои въпросът дали ще има газ изобщо, дали ще са безопасни енергийните потоци, от друга - налице е политически натиск", пише "Парламентская газета", цитирайки Павел Завални от комитета по енергетика в Държавната Дума, президент на Руското газово дружество. България и Русия трябва да действат в рамките на правното поле - "междуправителствените споразумения са подписани и трябва да се изпълняват", подчертава Завални. "Южен поток" е взаимоизгоден съвместен проект на Русия и България - "при подписване на споразумението страната получи отстъпка за газа от 20 на сто", припомня депутатът Валерий Мишченко. "А от гледна точка на икономиката това са нови работни места и заплати. Тъй че според мен проектът ще се строи, но тристранните преговори са неизбежни", добавя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай