Гръцката обеца на ухото на Брюксел

Гръцката обеца на ухото на Брюксел  | StandartNews.com

ЕС трябва да преосмисли икономическата си стратегия, иначе ще качи на власт евроскептиците

Иван Начев, политолог

Победата на "Сириза" на изборите в Гърция не изненада никого. Тя бе предопределена още от вота през миналата година, когато радикалната партия на Алексис Ципрас също се представи добре. Резултатът в неделя обаче е повод да се осмисли цялата политика на Европейския съюз и най-вече на тези държави и партии, които поддържаха строгия режим на икономии, наложен от Брюксел през последните години. Нещо, което далеч не е само гръцки проблем.

Но, разбира се, преди всичко гръцки. Защото именно на южната ни съседка бяха наложени най-големи рестрикции от Еврокомисията "Барозу 2".

Въпреки това не мисля, че откликът от победата на "Сириза" в Европа ще бъде чак толкова негативен, каквито мнения вече се появиха в публичното пространство.

Първо, нека не забравяме, че едно са предизборните обещания и лозунги, а съвсем друго, е

когато си спечелил вота и трябва да управляваш

Ние все още не знаем какво реално ще предприеме новото гръцко правителство.

Може да се очаква обаче със сигурност, че гръцкият вот отново ще поднови дебата каква трябва да бъде стратегията на Брюксел - икономика на ограниченията или икономика на растежа. Защо "гръцкият проблем" го има и в Италия, и в Испания, и в Португалия. И дори във Франция и Германия вече се чуват гласове, че политиката на рестрикции трябва да бъде изоставена и да се отиде към стимулиране на растежа, на потреблението и жизненото равнище.
Това е едната посока на промяната в Европа, която може да очакваме.

Другата засяга старите, или някои ги наричат исторически, социалистически партии. Виждайки съдбата на ПАСОК, както и на партията на Папандреу, става очевидно, че те се намират в криза. Впрочем това се видя и във Франция.
А третата посока на промените е свързана с проблемите на еврозоната, която се нуждае от една стабилизация.
Наистина, засега посланията на "Сириза" не спомагат за това. Но едва ли ще се стигне до изхвърлянето на Гърция от Евросъюза, каквито предвиждания вече също се появиха.

Най-малкото, защото това е един сложен процес, който ще отнеме поне две-три години и само ще отслаби еврото. А и най-вероятно е и "Сириза" да промени позициите си по този въпрос.

Също така са пресилени и коментарите, че победата на радикалната левица в Гърция е

начало на някаква нова лява

и едва ли не неокомунистическа вълна в цяла Европа.

Може да има някакви сътресения в по-бедните държави, включително и у нас, но не и нещо повече. Но пак повтарям - всичко зависи как политическите елити ще преосмислят поведението си в рамките на ЕС.

Ако продължат досегашната политика на ограничение на доходите и растежа, неизбежно ще се стигне до краха на традиционните партии - и леви, и десни. В същото време ще избуят нови политически субекти от типа на "Сириза", все едно как ще ги наричаме - комунисти, анархисти, популисти, националисти, "извънсистемни" партии и т.н. Всички те ще печелят с риториката на евроскептицизма. Бил той ляв или десен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай