Евроскептиците най-малко у нас

Георги Кънчев, Дойче веле

Евроскептиците най-малко у нас | StandartNews.com

Ако имаше избирателна бюлетина "ЕС", българите биха я предпочели. Те залагат не на "Дондуков", а на "Берлемон", седалището на ЕС в Брюксел. Изводът не е нов, но в общоевропейска рамка тенденцията става все по-интересна.

Час пик в софийското метро. "Вратите се затварят. Следваща станция: Европейски съюз." В мотрисата пък ви посреща рекламен банер за ВиК услуги: "Европейско качество на български цени". В София няма нужда непременно да пътуваш по булевард "Брюксел", да се возиш в метрото или да ползваш ВиК услуги, за да усетиш симпатиите на българите към ЕС.

Макар членството на страната да съвпадна с най-тежката глобална рецесия от десетилетия, 54 на сто от българите имат доверие в ЕС - повече, отколкото гражданите на която и да е друга държава членка. Средната подкрепа в страните от ЕС се колебае около 31 на сто, сочат данни на "Евробарометър" от края на юли. Доклад на института "Пю рисърч сентър" от май показва силен спад на подкрепа за ЕС в най-големите страни членки като Германия, Франция и Италия.

"Не е изненадващо, че при такива неблагоприятни икономически условия като сегашните сред хората расте недоволството от ЕС", казва Жолт Дарваш, научен сътрудник в брюкселския аналитичен център "Брьогел". Дарваш обаче припомня още нещо много важно: подкрепата на държавите членки е от съществено значение за една наднационална организация като ЕС. "В края на краищата именно държавите членки плащат бюджета на Съюза, както и неговите различни програми," казва той. Дарваш вижда и един по-опасен сценарий: ако недоволството в държавите членки продължава да се увеличава, те биха могли да последват примера на Великобритания и да проведат референдум за членството си в Европейския съюз.

"В случай че някои страни решат да напуснат ЕС, това би довело до огромна криза и би имало дълбоки политически и икономически последици," предупреждава Дарваш.
Ако има държава членка, за която Брюксел не бива да изпитва подобни притеснения, то това е България. Във време, когато евроскептицизмът набира скорост по целия континент, България остава един от най-стабилните привърженици на ЕС, показват данните на "Евробарометър".

Едва 16 на сто имат вяра в своето правителство Нещо повече, мнозинството от българите заявяват, че имат далеч по-голямо доверие в ЕС, отколкото в собствените си институции.

"Българите предпочитат ЕС пред собственото си правителство", коментира Марин Лесенски, програмен директор в. Институт "Отворено общество" в София. "Те възприемат собствените си институции като нефункционални," казва той. Продължаващите вече месеци антиправителствени протести очевидно потвърждават това становище.

Поляризираната българска политическа сцена укрепва още повече доверието на българските граждани в Европейския съюз, изтъква Лесенски. ЕС се възприема като противотежест на местните политически елити, споделя и Геновева Петрова, изпълнителен директор на социологическата агенция "Алфа Рисърч". "Много хора гледат на ЕС като на външен фактор, който може да контролира местния политически елит", посочва тя.

"Ако можех, на изборите щях да гласувам за ЕС", казва 28-годишният Димитър, докато чака метрото на станция "Европейски съюз" в София. ЕС обаче не го пише в българските избирателни бюлетини, тъй че Димитър изобщо не отишъл до урните. Това лято той е по улиците на София всяка вечер в знак на протест срещу липсата на "европейско качество" в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай