Полицаи в Брягово, следят карантината

Хората в хасковското село притеснени заради две заразени с коронавирус жени, дошли от Нидерландия

Полицаи в Брягово, следят карантината | StandartNews.com

Цивилни полицаи в Брягово следят дали се спазва карантината, след като две жени с положителни проби за коронавирус се върнаха от Нидерландия и се прибраха в населеното място с такси от летище София. Започнаха да тестват българите, пристигнали от Нидерландия с полети, на които имаше заразени с коронавирус.  Само в петък четирима души с положителни проби се прибраха с два самолета, припомни Нова тв.

ВИЖ ОЩЕ: Брягово трепери заради 30 наши от Нидерландия

Хората от хасковското с. Брягово, както и от други населени места са притеснени. До момента в област Хасково са взети 14 проби. Резултати от тях още няма. Очаква се те да бъдат обявени на брифинга на Националния щаб.

Само през последната седмица в Брягово от Нидерландия са се върнали близо 30 души. Две жени са с положителни проби от тестове, направени преди да тръгнат. „Голяма част от тях се опитват да скрият като смятат, че като скрият, че имат някаква зараза ще постигнат всичко”, каза Делчо Митев, кмет на Брягово и председател на Национално сдружение на кметствата в България. “Всички онези, които пристигат на летищата, дали във Варна, София, Бургас, трябва задължително да минават стриктен медицински преглед”, допълни кметът на Брягово.

От сдружението на кметствата искат повече правомощия за местната власт, за да се контролира по-добре спазването на карантината. „Когато кметът види, че някой си нарушава карантината,  трябва директно да го посочи и с това посочване директно той да си понесе наказанието, което законът е придвидил в извънредното положение”, коментира Делчо Митев. Общо 172 души са пристигнали само с двата полета от Нидерландия в петък, в които е имало четирима положителни за коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай