Панагюрище с титлата "Европейски град на спорта" за 2022

Галата по връчването на приза ще е в Брюксел през ноември

Панагюрище с титлата "Европейски град на спорта" за 2022 | StandartNews.com

Панагюрище покри днес високите критерии да бъде „Европейски град на спорта“ през 2022 г. и получи престижната титла. Това стана ясно след инспекцията от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE. Оценителите бяха лично президентът й Джан Франческо Лупатели и генералният секретар Хуго Алонсо. В продължение на два дни се проверяваха задължителните и не малки изискванията за получаване на авторитетното признание.

Сериозно европейско признание за града и неговите хора

„Панагюрище премина сериозния европейски тест, покривайки всички критерии за град на спорта,“ това съобщиха шефовете на ACES EUROPE. Още от сутринта те инспектираха спортните обекти и готовността на града да бъде част от инициативата през следващата година. Първо гостите бяха очаровани от гледката на спиращото дъха Панагюрско съкровище в местния музей, след това се впечатлиха от местната спортна зала „Асарел“, разгледаха стадион „Орчо войвода“, лекоатлетическата писта и останалите спортни обекти. Посетени бяха и няколкото спортни площадки, както и фитнес сетовете, разположени във всеки училищен двор. Огромен интерес предизвика огледът на местния социален дом и възможностите за спорт в него.  Инспекторите оцениха инвестициите и ресурса, които отделя общината за социална дейност и спорт на хората със специфични потребности. В тази връзка огромен плюс на кандидатурата е местната болница, една от най-модерните и добре оборудвани в Европа.  

По обед оценителната комисии и представителите на медиите бяха посрещната на площада пред Общината от младежи в традиционни български носии с хляб и сол. След това зам.-кметът с ресор „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова представи кандидатурата, като изтъкна заслугите на града не само в областта на спорта, но и за цялостното развитие на региона. Подчертана бе политиката на Общината за утвърждаването на масовия спорт. „Кандидатурата ни за европейски град на спорта е естествено продължение на политиката на Общината в тази обланст.  Фокусът – наред с професионалните спортисти е насочен и към практикуващите масов спорт, към желаещите да водят активен и здравословен начин на живот. Голямо внимание се отделя и на спортистите със специфични потребности. Панагюрище е прекрасен пример за синхрон между Общината и бизнеса за развитието на спорта, тук е създадена устойчив модел за това как една малка Община може успешно да си партнира и да бъде подпомагана от местната индустрия,“ каза още Матанова.

Възможностите на Панагюрище бяха изтъкнати и с изказванията на председателя на Асоциацията на местните спортни клубове Иван Нетов, както и на Галя Костова и Михаил Атанасов от Работната група по кандидатурата. 

„Впечатлени сме от ентусиазма и целеустремеността на местните хора. Тук виждаме огромно желание спортът да бъде приоритет на Общината, да бъде ежедневие на хората и все повече жители на града да водят активен и здравословен начин на живот,“ заяви Лупатели, след като обяви решението на Оценителната комисия да одобри Панагюрище за „Европейски град на спорта“ и връчи табелата с потвърждението на кмета.

Генералният секретар Хуго Алонсо разкри, че градът е отговорил на всичките 12 критерии за да получи титлата. „Всеки лев инвестиран в спорта, спестява по 15 лева на здравеопазването. Панагюрище днес влиза в голямото семейство на световните градове и столици на спорта, което наброява вече над 3000 селища из цялата планета. Това отваря нови възможности пред вас и съм сигурен, че ще се възползвате от тях,“ каза още Алонсо.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки благодари за доверието и разказа за близо 10-годищнит усилия на ръководството на Общината за просперитета на спорта в региона. „Инвестициите в тази област се увеличиха с над 70 процента, а тази година средствата за спорт са 3.5 процента от общия бюджет на Общината, което е впечатляващо в национален мащаб. Целта ни е активния начин на живот във всички възрастови групи – от детските градини, училищата, хората от третата възраст, хората със специфични потребности – всеки да може да спортува, тъй като спортът дава възпитание и култура. Благодаря на Асарел-Медет, с тях имаме прекрасен пример на публично-частно партньорство,“ допълни кметът, преди да обяви новината, че за следващата година са заделени близо 700 000 лв. за реновиране на стадион „Орчо войвода“.    

За 2022 г. в европейския град на спорта Панагюрище са планирани десетки състезания и активности, сред които първото в Българя Световно първенство по самбо, турнири по тенис на маса, баскетбол, волейбол и др.

„Нашият град е с отколешни и здрави традиции в областта на спорта. Силно се надяваме с получаването на титлата да бъде мощен тласък в развитието на спортните клубове, вярваме, че по този начин общината ще задели повече средства и ресурс за здравословния начин на живот на нашите съграждани,“ заяви  Иван Нетов – председател на спортните клубове в Панагюрище

„В последните години София увлече десетки български градове, които получиха престижния приз „Европейски град на спорта“ и „Европейски курорт на спорта“. Това спомага за утвърждаване престижа на страната. Смятам, че с постигнатото напоследък тук, Панагюрище напълно заслужава титлата, което ще бъде важна оценка и мощен стимул за местните хора,“ каза Анатоли Илиев, зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта и член на Управителния борд на ACES EUROPE.

Самото връчване на титлата по традиция се извършва в тържествена обстановка в залата на Европейския парламент в Брюксел по време на традиционната Гала на ACES EUROPE в края на ноември всяка година. Заради здравната обстановка обаче сега церемонията е все още не е насрочена, а при невъзможност да се състои титлите ще бъдат връчени по места. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай