Неделя,

Обновяват старозагорския зоопарка с европейски средства

От: Матей Бонев -
Обновяват старозагорския зоопарка с европейски средства
A
A
A

Проектът за реконструкция и обновявана на старозагорския зооопарк е  получил одобрение за финансиране от „Фонд за устойчиви градове“, съобщиха от общината. Договорът, който вече е подписан, е за малко над 4,1 млн. лв., от които повече от 2,4 млн. лв. са съфинансиране от „Европейския фонд за регионално развитие“ по оперативната европрограма „Региони в растеж“ 2014-2020“. След сключване на договора с фирмата, спечелила обществената поръчка, обновяването на зоопарка ще стартира официално идния месец.  Срокът за изпълнение е 18 месеца, но при хубаво време строителните работи може да свършат и по-рано“, прогнизира старозагорският градоначалник Живко Тодоров, който вече бе номиран за трети мандат.
   Докато трае ремонта зоопаркът няма да работи, а животните ще бъдат подслонени временно на други места. Реализацията на проекта, който ще подобри цялостното състояние на зоната на зоопарка в съответствие със световните стандарти за отглеждане на животни.Предвижда се изграждане и на учебен център с експозиционна част. 
   Проектът включва още и подновяване на външната ограда на градината, рехабилитация на съществуващите алеи за разходка и изграждане на нови, нови санитарни възли и други. Всички защитни огради около клетките ще бъдат обновени по единен архитектурен детайл от дървесна конструкция в съответстие с естествената среда на животните.
  Зоопаркът, който се намира в сърцето на най-големия парк в града – „Митрополит Методий Кусев“, е създаден през 1957 и е вторият в страната, след Софийския - на площ от 70 дка с над 400 животни, от 80 вида, от почти всички континенти. 
 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички