Зам.-министър намери 50 чувала кюмюр

Зам.-министър намери 50 чувала кюмюр | StandartNews.com

Над 50 чувала въглища с неизяснен произход са установени в района на рудник „Стара Тева" в Перник при извънредна проверка на място от а заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и екип на министерството. За това съобщиха от Министерството на енергетиката по повод посещение в Перник на зам. министър Станков заради обявен за 1 април граждански протест срещу нелегалния въгледобив в града. Въглищата са иззети и предоставени на инспектората към община Перник, но „въглекопачите" са се укрили навреме. Зам.-министър Станков е имал среща с кмета на общината Вяра Церовска и областния управител Александър Александров, на която са присъствали и местните шефове на МВР и ДАНС. По време на разговорите отново са набелязани мерки за инкриминиране и предотвратяване на незаконния добив на въглища в града и около него.

От министерството на енергетиката обясниха, че поради липса на правно основание фирмата-титуляр на разрешението за търсене и проучване на участъка „Стара Тева" е получила отказ за присъединяването му към концесионната площ на Пернишки въглищен басейн. Не е удовлетворено и искане за продължаване на концесия на участъка „Гладно поле", защото фирмата-концесионер има неизпълнени задължения по изтеклия през май 2015 г. договор, които не са отстранени и до момента.

За мерки срещу незаконния въгледобив в Перник и около града се говори от години. През юли 2013 г. на среща с бизнеса тогавашният кмет на Перник Росица Янакиева публично определи явлението като организирана престъпна група за добив и търговия с въглища по ясно разчертана от години схема. През октомври 2014 година от Агенция Митници съобщиха за иззети 821 тона въглища само при една акция в Перник, а количеството беше приравнено на над 40 натоварени ТИР-а. Полицията постоянно иззема въглища при проверки и единични е задържала въглекопачи за 24 часа. Патрулки дават дежурства в районите с нерегламентиран добив, но изкопните работи продължават веднага, щом автомобилът на полицията си тръгне. Миналата година при напукването на къщи в квартал „Рудничар" и наложилото се обявяване на бедствено положение в района отново се заговори за инкриминиране и предотвратяване на незаконния въгледобив, но престъпната индустрия за повсеместно копаене на „черно злато" и в центъра на града продължава.

Пореден протест, предшестван от събрана подписка под конкретни предложения организира на 1 април от 8 часа пред сградата на областната и общинската управа гражданско сдружение „Съседите –искаме справедливост".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай