Взрив в "Арсенал" погуби двама (ОБЗОР)

Взрив в "Арсенал" погуби двама (ОБЗОР) | StandartNews.com

Двама работници загинаха на място, а един бе ранен при взрив в завод "Арсенал" в Казанлък сутринта. Експлозията се е получила от искра при ремонт на машина за пресоване на барут, след което е последвал пожар. Огнената стихия е погубила бившия зам.-директор на завода инж. Върбан Пешков на 53 г. и монтьора с дългогодишен стаж като оръжейник Румен Райчев, на 41 години. И двамата са починали от тежки изгаряния. Друг техен колега е оцелял по чудо и е откаран със сериозни травми в болница. Шестима работници са били в близост по време на фаталното запалване, но са успели да избягат навън и са се спасили. Сигнал за инцидента е подаден на 112 в 10.44 ч. Към военния комплекс веднага са били изпратени пожарна, полиция и линейка. От МВР са категорични, че опасност от замърсяване в района няма. На място е изпратена мобилна лаборатория, която да замерва въздуха.

"Няма опасност от нови взривове", успокои шефът на областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Никола Николов. Избухването на склада е станало при запалване по време на настройка на оборудването в барутния цех 3, на склад 67. Екип от трима служители на завода са влезли в помещението, за да поправят машина. Двамата загинали са правили настройката на оборудването. Те са се намирали в непосредствена близост до искрата. Третият работник е бил изхвърлен от помещението от взривната вълна, обясни изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев. Според него не е имало истински взрив, тъй като барутът няма свойството да се взривява, а се запалва и гори с голяма сила и скорост. Ибушев съобщи, че близките на загиналите ще получат 7 брутни заплати от "Арсенал".

Изпълнителния директор на "ВМЗ-Сопот" д-р инж. Иван Гецов изказа съболезнования към близките на загиналите. Човешка грешка е предизвикала инцидента в завода, смята областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов. Той, както и част от ръководството твърдят, че не е имало взрив, а само пожар в склада. Това е поредният инцидент в завод "Арсенал" през последните години. През февруари 2014 година при инцидент в оръжейния комплекс на "Арсенал" край Мъглиж загива един мъж. Взривове без загинали има и през 2012, 2011 и 2009 година. През 2007 година взрив в предприятието взима една жертва. В последните години загинаха общо 19 души и бяха ранени 18 души при взривове в "Арсенал" Казанлък, Горни Лом, Ловнидол, Петолъчката, "Арсенал" Казанлък, Костенец, Горни Лом, Мъглиж и Иганово. В завода работят над 6000 души.

Цацаров изпрати спешно екип следователи

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров екип от двама следователи бе изпратен на мястото на инцидента. Разследващите извършват оглед. Създадена е специална група, която да разследва причините, довели до трагичния инцидент. Установено е, че в цеха е възникнала производствена авария, при която е станало запалване на различни барутни съставки, вследствие на което са загинали двама души, обясниха от прокуратурата. Пожарът е бил локализиран и потушен от екипи от пожарникари. На мястото на инцидента е пристигнал лично окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Лукарски: В частните дружества контролът е от служба КОС

Министърът на икономиката Божидар Лукарски отклони въпросите на журналистите за инцидента в "Арсенал". Той обясни, че държавата осъществява контрол върху дейността на оръжейните заводи чрез служба Контрол на общоопасните средства (КОС) към МВР. Лукарски уточни, че Министерство на икономиката осъществява пряк контрол само върху заводите от Военнопромишления комплекс, които са държавна собственост. Казанлъшкият военен завод "Арсенал" бе приватизиран през 1999 г. от работническо-мениджърското дружество "Арсенал 2000". През 2011 г. то изкупи остатъчния 35% държавен дял и така фирмата стана изцяло частна. Няма нужда да се проверява приватизационният договор, той е изтекъл и няма връзка с инцидента, коментира още Лукарски. В "Арсенал" се произвежда стрелково оръжие - бойни и ловни карабини, а най-известният артикул е автоматът със същото име, който е модификация на съветския АК-47. Има и граждански асортимент от домашни стоки.

Най-голямата трагедия се разигра в Горни Лом

Най-много жертви взе трагедията във военния завод "Миджур" край Горни Лом на 1 октомври 2014 г., когато 15 души бяха изпепелени при страховит взрив. Сред тях бяха синът на собственика Емил Митков и директорът на завода Валери Цокин. Година и половина по-късно, на 30 март 2016 г. прокуратурата обяви разследването за приключено. Разследващите бяха категорични, че са нарушени редица правила за работа с взривоопасни материали, всяко от които би могло да е довело до трагедията. Върху изпълнението на работата фактически не е имало външен контрол, всичко е ставало само по документи. Обвинени за немарливо изпълнение на занятието, довело до смъртта на 15 човека, са собственикът Валери Митков, директорът на отдел в Министерството на икономиката Ивелина Бахчеванова, началникът на сектор КОС в МВР Божидар Василев, експертът по безопасност на труда в завода Палма Иванова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай