Варна става столица на младежта в Европа

Варна става столица на младежта в Европа | StandartNews.com

Морският град има амбиции да се превърне в иновационен хъб

Безплатен интернет, уличен фитнес и открити сцени в кварталите през 2017-а

Точно преди година - на 19 ноември, Варна ликува, защото спечели най-престижната титла Европейска младежка столица през 2017 г. Морският ни град пребори конкуренцията от Португалия, Италия и Ирландия. Победителят в конкурса беше обявен на церемония в румънския град Клуж-Напока, избран за Европейска младежка столица през 2015 г.

"Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица 2017!", пръв съобщи тогава кметът Иван Портних. "Успяхме, защото сме заедно! Варна'2017 победи, защото стана национална кауза, която обедини хора от различни поколения, с различни интереси, религии и политически възгледи. Варна'2017 победи, защото креативните и вдъхновени млади хора заслужават това", каза преди година градоначалникът.

Победата и титлата означават, че Варна след 2 г. ще бъде център на младите хора и на цялото изобилие от всички младежки събития в Европа. През цялата година ще се случат форуми, тренинги, концерти, състезания, дискусии, изложби, изяви на таланти, конференции, купони, състезания, спортни и морски надпревари, които завинаги ще запечатат Варна на картата на Европа. Градът ще стане поредният притегателен център на младите хора през цялата 2017 г., които ще прииждат от всички краища на България, от градовете и столиците от Стария континент, но и от извън пределите му. И тогава не толкова морето през сезона, а младежката енергия ще задвижи развитието на туристическия бизнес в града, а и подема на всички отрасли, свързани с него. Това коментира Светлана Пасева, шеф на отдел "Младежки дейности" в община Варна и ръководител на екипа, който подготви кандидатурата на морската ни столица. Българският град отвя на финала конкуренцията на Кашкайш от Португалия, Галуей от Ирландия и Перуджа от Италия. Победата няма конкретно финансово измерение и към нея няма парична награда, но Варна получава правото

да кандидатства с предимство

с младежки проекти по всички европейски програми. Общината вече е подписала споразумението, с което става част от европейските младежки столици. По примера на морската столица в останалите областни градове - Стара Загора, Пловдив, Русе, са започнали да създават отдели "Младежки дейности". Те стават партньори на Варна в подготовката за 2017 г. Сътрудничество има и с Националния младежки форум, създаден в града, както и, разбира се, Министерството на младежта и спорта. Осигуреният бюджет за близо 4 млн. евро в подготовката за 2015, 2016 и 2017 г. са предимно от община Варна и Министерството на младежта и спорта. Част от парите са за изграждане на модерен Младежки център, като все още се уточнява теренът, на който ще бъде вдигнат, както предстои и ремонт на зали, фоайета на Младежкия дом "Орбита". Най-важното е, че се предвижда изграждането на младежки зони във всички райони и квартали на Варна, които ще се превърнат в естествена среда за събиране на младите хора - с безплатен интернет, улични фитнеси, малки сцени от типа "Раковина" в Морската градина.
С партньорствата си на европейско ниво Варна се превръща в хъб на социални иновации, свързваща точка за младите хора от Черноморския регион, Югоизточна и Източна Европа, Европейските младежки столици и побратимените градове. Добрите практики ще бъдат внесени в морската ни столица и изнесени обратно на Стария континент.

Един от приоритетите е безработицата

сред младите. Ще се обсъждат нови пазарноориентирани принципи като "социално отговорно инвестиране" или "бизнес с кауза", както и обменът на идеи между публичния, частния и нестопански сектор. Според популярния американски автор Сет Годин, сега сме в преход към това, което той нарича "икономика на връзките", т.е. важни са мостовете между хората, а не толкова индустриализмът. А и самото младежко участие в подготвяне на програмата за 2017 г. е вече един вид младежко предприемачество.

Когато се посочва, че Варна става хъб на иновации, тук е важна реализацията на Черноморския младежки център, създадената Варненска доброволческа служба като работен опит, перспективата на младежките читалища и проектът за Младежка медийна академия във всички аспекти - печатни, аудио-визуални и социални.
Сред дейностите

акцентът е активно движение на открито и спорт

Корените са в силно развитото бокинг /скачащи кокили/ движение във Варна. Градът е известен и с многото лонгбордисти за екстремни бързи скорости, заради които през 2017 г. ще се затварят цели булеварди край морето. А сред гвоздеите на програмата отново ще бъде фестивалът FUNCITY - уникално за Варна и страната събитие, което създава пространство за всички таланти и интереси на младите хора.

 Общината инвестира по 1 млн. на година

На 14 ноември в Младежкия дом е учредителното събрание за създаване на сдружението "Варна - Европейска младежка столица". Готов е проектоуставът, според който 9 членове в УС ще ръководят сдружението, което официално трябва да бъде регистрирано във ВОС до края на годината. Със заповед на кмета ще бъде посочен представител на общината, който ще гарантира контрол, публичност и прозрачност на средствата, изразходвани от местната хазна. В учредяването на сдружението ще вземат участие местните НПО-та.

Във Варна регистрираните неправителствени организации, които работят по младежките проблеми, са около 300, но активно действащи в партньорство с общината са 80-90. Бюджетът за отдел "Младежки дейности" по подготовка за Европейска младежка столица е 900 000 лева, посочи шефката Светлана Пасева. За следващата година парите са почти 1 млн. лева, един уникален бюджет за "Младежки дейности" в България, коментира тя. Но оттук нататък задачата е да се кандидатства с проекти и да има дофинансиране на различни дейности по организацията на Варна'2017. Вече е спечелен проект по програмата "Еразъм" - "Заедно на вълната на иновациите", като сумата е 50 000 евро, изцяло за дейности и пътуване на младежи в другите европейски столици, както и на техни партньори от тях във Варна. Вече се правят кампании във вузовете в града, за да могат младите хора да разберат смисъла на красивия надпис "Варна 2017" на входа на Морската градина и в началото на ларгото до "Часовника". В партньорство със студентските съвети те са поискали за първи път не концерт-подарък за 8 декември, а вход срещу студентска книжка в ретро музея, както и в културно-историческите обекти в морската столица, а така също на опера и кинопрожекции без пари, както и ползване на басейни и съоръжения на "Спортни имоти" на общината по време на празника. Сега стартира и разяснителната кампания за Европейската младежка столица в училищата на Варна.

Голям интерес проявява и бизнесът. Фирми са готови да предоставят без наем хибридни малки автомобили за логистична помощ, а рекламни агенции ще съдействат за създаване на визия и имидж.

Европейска младежка столица е титла, която се присъжда на европейски град за период от една година. Това е инициатива на Европейския младежки форум, започнала през 2009 г. Досега европейски младежки столици са били: Ротердам, Холандия (2009 г.), Торино, Италия (2010 г.), Антверпен, Белгия (2011 г.), Брага, Португалия (2012 г.), Марибор, Словения (2013 г.), Солун, Гърция (2014 г.) и Клуж-Напока, Румъния (2015 г.). За 2016 г. Варна загуби на финалната права от град Ганджа, Азербайджан. Морската ни столица кандидатства за трети път, два пъти е на финала и накрая спечели титлата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай