В Кърджали търсят спешно средства за спасяване на читалище ”Родопски фар”

В Кърджали търсят спешно средства за спасяване на читалище ”Родопски фар” | StandartNews.com

Областният управител Илия Илиев осигури зала за репетиции на самодейците от ансамбъла на читалище „Родопски фар", което бе затворено от Инспекцията по труда заради опасност от срутване. Трупата ще репетира в салона на ОУ „Васил Левски" в кв.„Гледка". Успоредно с това Илиев е възложил на екип от столични експерти да извърши конструктивно обследване на сградата и е получил уверението, че Министерски съвет ще отпусне пари за ремонт на сградата.

Читалището има сериозен проблем с поддържане на базата. Въпросът бе обсъден в края на юли между ръководството на културната институция и кмета на Кърджали Хасан Азис. Общината се ангажира с най – неотложните дейности, отнасящи се до конструктивно укрепване на сградата, ремонт на покрива, дренажната система и обратните води. Общинският съветник Георги Кючуков, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание в местния парламент алармира, че ще настоява управляващите да предприемат спешни мерки за спасяване на „Родопски фар".

Читалище „Родопски фар" Кърджали води активен живот близо 80 години и радва хората от Кърджали с многото си награди. Само през последните два месеца то получи награди от фестивала „Богородична стъпка" в Старозагорски минерални бави, беше отличено с приз и на последния юбилеен събор в Копривщица.Достойно представя Кърджали и в чужбина. Народният представител Цвета Караянчева обеща да дари лични средства в размер на 2 000 лева за закупуване на костюми за най-малките танцьори от ансамбъла. Това е поредният жест, който Караянчева прави за подпомагане на състава. Миналата година тя предостави средства за закупуване на цървули за изпълнителите на тракийски фолклор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай