В Горна Оряховица запалиха огъня на Второ българско Възраждане

В Горна Оряховица запалиха огъня на Второ българско Възраждане | StandartNews.com

Горна Оряховица. Със зрелищен ритуал, изпълнен от Националния фолклорен ансамбъл „Българе", в Горна Оряховица бе запален огънят на Второ българско Възраждане. Това е първият град в България, в който се възражда започналата преди години традиция.

„Много съм горд, защото ние запалихме първия вечен огън, тук в Горна Оряховица. Това е изключителна чест. Трябва да се гордеете, че това се случи именно във вашия град", каза пред многобройната публика ръководителят на ансамбъла Христо Димитров.

„Преди няколко дни бяхме в Горна Оряховица, но тогава дъждът попречи огънят да бъде запален. Днес дъждът не можа да изгаси огъня. Ние сме тук отново с вас, ще танцуваме за вас и нищо не може да ни спре", каза Христо Димитров и покани на сцената кмета инж. Добромир Добрев.

„Цялата тази празнична вечер се случва благодарение на инж. Добрев и ръководството на Общината, каза още ръководителят на ансамбъл „Българе". Христо Димитров бе облечен с народна носия и сподели с публиката, че въпреки напредналата си възраст и килограми, той самият ще се включи в танците.

След ритуалното запалване на огъня започна спектакълът „Това е България". Въпреки дъжда, танцьорите се раздадоха на сцената. За кратко спектакълът бе прекъснат заради поройния дъжд, но след като времето се успокои момчетата и момичетата от ансамбъл „Българе" продължиха да разказват с танците си моменти от историята на България и да показват красотата на българския фолклор. Въпреки създалата се ситуаци с лошото време, публиката ентусиазирано продължи да аплодира танцьорите. „Щом те могат да танцуват в дъжда и ние можем да стоим тук и да ги гледаме. Ние сме българи", споделиха зрители.

Вечерта завърши с българско хоро пред сградата на Общината, в което се включи и публиката. „Обичаме Горна Оряховица и имаме още какво да ви покажем, затова се надяваме отново да ни поканите да ви гостуваме, каза на финала Христо Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай