Третират обори и торища в Кърджалийско заради „синия език"

Третират обори и торища в Кърджалийско заради „синия език" | StandartNews.com

Кърджали. През седмицата започна третирането на обори и торища в Кърджалийско заради заболяването „син език" по овцете. Помагат екипи и от други райони на страната. „Заболяването „син език" е регистрирано и в седемте общини на област Кърджали", коментира д-р Георги Грозев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали.

„При нас екипите вече минаха в сряда и четвъртък. В района на село Бели пласт има шест кошари с около 600 овце, а умрели до момента от „син език" са около 25", обяснява Тасим Билял, кмет на кърджалийското село. По думите му стопаните са сериозно притеснени. Най - много е пострадал до момента Рамадан Хасан, чието стадо е от 160 животни, а вече е загубил 10. В другите пет кошари също има заболели и умрели по 2 по 3 овце. Труповете се събират от специализирана кола и се транспортират за унищожаване в екарисажа във Варна.

„Фермерите се надяват заболяването да се ограничи и да бъдат обезщетени. Обясняват им, че това ще бъде направено, но искат да знаят конкретна цена за животно и конкретен срок за изплащане на парите", каза още кметът на кърджалийското село Бели пласт Тасим Билял.

До края на тази седмица екипите ще пръскат ферми в общините Джебел, Крумовград, Кирково, Момчилград. Битката срещу „синия език" ще продължи и другата седмица в Ардинско.„Тази община е оставена накрая, заради по-голямата надморска височина. Предполага се, че там комарите, които са преносители на вируса на заболяването, няма да се развият толкова бързо", коментира още д-р Грозев. Той уточни, че с пръскането се цели да се намали драстично популацията на насекомите, преносители на вируса на заболяването и се ограничи разпространението на болестта.
На 7 юли Областната епизоотичната комисия в Кърджали прие мерки за ограничаване разпространението на болестта. Все още остава в сила забраната за придвижване на животни на територията на цялата област. Изключение се прави само за тези, които са за незабавно клане.Забранени са също пазарите на животни, както и пашата на животни от 19 часа вечерта до 8 часа сутринта, защото в това време активно летят насекомите, преносители на вируса на заболяването.

„Търпим сериозни последици от заболяването „син език", сподели Антон Хаджиев, собственик на лицензираното депо край Крумовград за износ на животни. Според него само за 2-3 седмици на месец юли поради забраната за търговия с животни, не се продадени около 1000 овце от района и загубата за стопаните е между 150-200 хил. лв. Губи и депото като посредник с купувачите.„А търсене има. За празника Богородица гърци желаят да купят агнета и шилета, вече имаме запитвания", заяви Антон Хаджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай