Търсят пари за ремонт на 170-годишната църква

Търсят пари за ремонт на 170-годишната църква | StandartNews.com

Жители от граничното село Черничево в община Крумовград и техни наследници започнаха кампания за набиране на средства, с които да ремонтират 170–годишната църква „Св. Атанасий". Сегашното положение на храма е тревожно – покривът тече от няколко години, а оградата се руши. „Вярваме, че щом е за църквата, заедно можем да се справим", споделя Георги Станков от Хасково, автор на блога „Черничево" и администратор на групата „Черничево" във Фейсбук.

Православният храм „Св. Атанасий" е строен през 1847 г. и той е един от най–старите в Източните Родопи. Църквата е трикорабна псевдобазилика с една апсида. От западната страна на сградата има балкон за църковния хор, а в миналото – и за женско отделение. Инициатор за издигането на храма бил един от местните водачи – Гиньо Кирев, а имотът бил дарен от някой си Руско, който имал къща с двор на това място. По думите на Георги Станков сред свещениците, които са служили в нея, досега са известни имената на трима. Това са поп Стоян Николов, отец Никола, а третият е поп Иван Величков – македонски българин, бежанец от Драмско, който стои в основата за построяването на старото училище в Черничево. През 1913 г. църквата била подпалена и понеже е градена от камък, стените устояли, но покривът бил унищожен. Две години черничевци стягали църквата и я поправили.

В Инициативния комитет за спасяване на храма в Черничево днес има хора от селото, от Крумовград, Хасково, Ивайловград, Пловдив, София, Кърджали. „Църквата трябва да оцелее – наследили сме я от хората преди нас, длъжни сме да я предадем на хората след нас", казват организаторите. Според тях, за да започне спешният ремонт на покрива са необходими от 5 до 7 хил.лв. Ако сумата се събере дейностите могат да започнат това лято и за големия събор, който се провежда в граничното село през август, 170-годишната църква „Св. Атанасий" ще посрещне не само потомци на черничевци от цялата страна, но граничари, служили на заставата, също и гости от чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай