Созополският вампир се завърна на родна земя

Созополският вампир се завърна на родна земя | StandartNews.com

Созопол. Средновековния мъж, наричан созополският вампир, се завръща в Созопол и там вече ще бъде част от археологическата експозиция на морския град.

Нароченият за вампир човешки скелет от ХІV в. със забит кол в сърцето е изложен в стъклена витрина, която дава възможност на посетители да го разгледат.

Последните месеци находката се намираше в Националния исторически музей в София, където беше извършена реставрация на костите и черепа на човека, живял преди около700 години. Транспортирането е било организирано така, че да не се допуснат щети по експоната, каза за Радио Бургас Димитър Недев, директор на Археологическия музей в Созопол и откривател на артефакта.

"Вампирът на родна земя пристигна вчера около 18 часа със специален транспорт, организиран от кмета Рейзи по повод френския фестивал "Солей" с транспортен микробус, специално опакован от колегите от НИМ. Днес сутринта специалната витрина, която е изработена за него, е шкаф, който се използва за експонати със специално стъклено покритие, заключен, за да няма спекулации по време на разглеждането на експозиционното пространство, специално укрепен", уточни той.

В музея може да се види и възстановката на главата на вампира. Той не е пиел кръв, няма нищо общо с насадените холивудските представи, уточни Огнян Лулев, уредник на созополския музей. Той просто е плашел с нещо хората, за да го убият с метално острие в сърцето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай