Седем епохи примамват туристи край Мездра

Седем епохи примамват туристи край Мездра | StandartNews.com

Мездра. Крепостта „Калето" е побрала в себе си седем епохи. Този своеобразен исторически резерват вече е достъпен за туристи. С 4 милиона лева европейски пари той е превърнат в атрактивен археологически и архитектурен паметник.

След продължилите 20 месеца строителни и консервационни работи, кметът на железничарския град Иван Аспарухов реже лентата му на 1 юли. Очаква се наистина наплив от туристи, защото през стратегическото място минават 7 – 8 хиляди автомобили и десетки влакове дневно.

"Калето" се намира върху скалист рид с надморска височина около 230 м в югозападния край на града. Масивът лежи на левия бряг на река Искър, която мие южния и източния му склон. Хълмът е естествено защитен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от древността до днес. Именно там археологът Георги Ганецовски намери ключът на Северозапада. Той е част от експозициите, които вече са подредени в посетителския център. В подножието на крепостта е изграден и амфитеатър, който ще събира почитателите на Мелпомена.

На този хълм върху площ от 2750 кв. м. са разположени две праисторически селища. Тук могат да се видят каменни останки от римска, късноантична и средновековна крепост, запазени във височина до 6 м. Археологическите проучвания представят разказа на културните пластове, запечатали следите от драматични събития, случили се преди повече от 60 века. Основното предназначение на крепостта, която неколкократно е била опожарявана и разрушавана при вражески нападения и впоследствие възстановявана, е било да пази от нашественици пътя през Искърското дефиле.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай