Родолюбец и бунтар се прицели в кметския стол

Родолюбец и бунтар се прицели в кметския стол | StandartNews.com

Не правя предизборна кампания във Варна, имам кауза, казва кандидатът Костадин Костадинов

Целта ни е да управляваме Варна, ще се борим за балотаж. Това не е предизборна кампания, това е кауза. Това заяви известният като непримирим бунтар и родолюбец Костадин Костадинов, при обявяване на кандидатурата му за кмет на морската столица. Точно в момента, когато той заяви, че ще влезе в кметската битка, в сряда в 11.30 ч земетресение откъм нос Калиакра разлюля цялото Северно Черноморие.

Това е добър знак, трябва да се разтърси държавата, започваме от Варна, обяви Костадинов. На предните местни избори той се прицели за първи път в кметския стол, събра доверието на 12 500 избиратели, влезе в Общинския съвет и до края остана опозиция на статуквото. Успя да се пребори заедно с фондация "Искам бебе" да бъде възстановен общинският фонд по програмата "ин витро". Всяко родено българче ни е важно, от това зависи оцеляването на народа ни и държавата, каза Костадинов, който инициира миналата седмица безплатни консултации с водещи специалисти за родители с репродуктивни проблеми и събра близо 130 семейства.

Тогава и от Варна биха камбаната на новия проект "Майка навреме". Последната му книга "Третата национална катастрофа", посветена на демографската криза в България, беше преиздадена м.г. в Европейския парламент със съдействието на евродепутата Станимир Илчев. Първите две са "Антигръцкото движение във Варна 1906" и "Българската национална идентичност на славянското население в Македония". Освен това Костадинов вкара 11 пъти в местния парламент предложението си за смяна на турските имена на известни местности край морето - 216 на брой. Веднъж решението за преименуването мина почти на косъм, но се оказа, че не е вписано в протокола на заседанието на ОбС, а втория път - беше върнато от бившия областен управител по време на тройната коалиция Иван Великов, срещу когото последваха бурни протести.

Общинският съветник работи съвместно с д-р Милен Врабевски за образователните инициативи на неговата фондация "Българска памет" за утвърждаване на националната идентичност.

Костадин Костадинов инициира поставянето на паметник на Васил Левски в училището на някогашното Еникьой, където Апостола е преподавал през 1866-1867 г. А преди месец със свои двадесетина съмишленици посетиха лобното място в несъществуващото вече старо българско село Баница в Северна Гърция, където на 4 май 1903 г. е убит Гоце Делчев и поставиха негова паметна плоча на оцелялата стара камбанария. Сега подготвя пътуване и заснимане на филм в Източна Тракия, на територията на днешна Турция, където живеят 300 000 българи мюсюлмани, говорят майчин български език и пазят старите си български къщи и стария български бит. Преди две години е бил там и с БНТ и с Андрей Захариев направили лента, излъчена в три части и озаглавена "Бежанци. Планина на границата".

Костадинов се е проявил бунтар още като току-що започнал следването си студент във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", откъдето е с две дипломи за висше образование - по балканистика и право. Във вестник "Стандарт" през 1997 г. прочел обява за сключен договор между ВУЗ-а и университета в Скопие със същото име. Договорът бил скрепен "на български и македонски език", когато държавата ни още не е признала официално македонския език. Това истински възмутило студента и негови колеги, още повече, че ректорът Иван Стоянов тогава бил преподавател по Българско Възраждане. Веднага събрали 3000 подписа от общо 6000 студенти в университета, свикан бил Академичният съвет , който анулирал договора. А скандалът и подписката на търновските студенти били огласени в ефира на "Каналето", където Слави Трифонов не спестил сарказъм и шеги по отношение на ректора.

Костадинов е петият засега официално обявил се за кандидат-кмет на Варна и е най-младият - на 36 години. Роден е на 1 април, на една и съща дата с железния канцлер Ото фон Бисмарк, който е с най-големи заслуги Варна да влезе в пределите на новото българско княжество, а не да остане под турска власт. Семеен е, с две деца - син на 11 години и дъщеря, която скоро ще навърши 4. Семейството иска да има още хлапета у дома. Мъжете на 6 поколения в рода му се казват Костадин Тодоров Костадинов и Тодор Костадинов Костадинов, каквото е името и на сина му. Коренът им е от село Крушево в Странджа, унищожено в 1913 г., откъдето прапрадядо му тръгва сам, останал кръгъл сирак на 8 години, заселва се в Добруджа и започва живота си от нула. Костадинов е от две години и половина директор на Историческия музей в Добрич, където при бюджет от 300 000 лева успя да привлече с проекти и с подкрепата на общината над 4 млн. лева. Кандидатурата му за кмет издигна коалиция "Варна" и трите партии в нея - "Атака", "Възраждане" и "Нова сила".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай