Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ДОБРИЧ

Водеща тема днес на в. "Нова добруджанска трибуна" е свързана с възстановяването на уличната мрежа след отстраняване на ВиК аварии. Зам.-кметът на община град Добрич арх. Пламен Ганчев е съобщил, че кметството след оглед до 5 октомври е установило 3500 кв. м нарушена настилка от оператора, като със заповед кметът е разпоредил тя да бъде възстановена до 15 ноември, а операторите, които не направят това, ще бъдат глобени. От водното дружество пък казват, че грижата за състоянието на уличната мрежа трябва да е на общината.

От първата си страница вестникът още пише, че до 1 млн. лв. е размерът на индикативния бюджет на общината за зимно поддържане.

От първата страница още четем, че КЗК е уличило "Енерго-про Мрежи" в злоупотреба с господстващо положение.

Другият всекидневник "Добруджанска трибуна" избира за водеща тема това, че тази седмица ще се подпише договор с избрания изпълнител за реконструкция на градския парк.

От челно място още днес медията съобщава, че вече 12 жилищни блока са подали документи по европейската програма за енергийно обновяване.

В броя си още днес вестникът съобщава, че Художествената галерия чества 50-годишен юбилей.

И двата ежедневника отделят място на страниците за това, че езикова гимназия "Гео Милев" посреща гости от чужбина в рамките на двугодишен проект.

СТАРА ЗАГОРА

Под заглавие "В областта няма подходяща база за бежански лагер" в. "Старозагорски новини" информира днес за вчерашния брифинг на депутатите от БСП, избрани в Старозагорско. "Към настоящия момент към нас не е отправено конкретно запитване за изграждане на бежански лагер на територията на Старозагорска област. Нашето становище е, че в областта няма подходяща база", заявил депутатът Атанас Пъдев. Вестникът припомня, че месец преди да се нагнети напрежението около закриването на полицейската школа в Казанлък и превръщането й в бежански лагер, министърът на отбраната Ангел Найденов съобщил, че военното министерство е предложило на Агенцията по бежанците да предостави сгради в 26 войскови райони. Единственият район от територията на Старозагорска област, който бил споменат тогава от военния министър Найденов, бил Чирпан. Впоследствие от МО уточнили, че след извършен оглед е било преценено, че бившата казарма в Чирпан не е подходяща за настаняване на бежанци.

Всекидневникът информира още, че събраните финансови дарения за бежанците от БЧК са символични. В Стара Загора в касичката на областния съвет на БЧК били пуснати само 10-ина лв. Подобни касички имало и в останалите пунктове на червенокръстката организация в региона, но и там положението не било по-различно. Касички са били поставени и в някои от паричните салони на Булсатком. "Призивът ни е всички желаещи да подпомогнат организираната национална кампания на БЧК чрез дарения по сметката на организацията или с SMS. На този етап дрехи не се събират", пояснила шефката на областния съвет Стефка Абаджиева.

От БЧК напомнят, че банковата сметка за дарения от граждани и фирми в лева е: Български червен кръст: Уникредит Булбанк АД; BG06UNCR76301000030265; UNCRBGSF. Всеки може да дари 1 лев със SMS на 1466 за всички мобилни оператори.

Новинарите пишат още, че и в Стара Загора събират подписи в подкрепа на проекта за тунел под Шипка. Идеята била на народните представители от ГЕРБ от областите Стара Загора и Габрово и щяла да обхване всички населени места от двете страни на Стара планина, а след това и цялата страна. Националната подписка е била открита в Габрово и до момента е била подкрепена от над 7000 души. Само за ден в Стара Загора са се подписали над 1000 души, съобщили от пресцентъра на ГЕРБ.

БЛАГОЕВГРАД

Първият свещеник на Дупница отец Георги Паликарски и крупният благоевградски бизнесмен Сашо Въжаров, собственик на първото частно ЗИО в Югозапада, вдигнаха приказна сватба за влюбените си деца, пише вестник „Вяра". Дъщерята на отец Паликарски Мария каза „да" на Методи Въжаров. Двамата се запознали преди около година в Областната дирекция по безопасност на храните, където работи Мария и нейната свекърва.

Над 40-килограмова вълчица падна на мерника в местността Омана на кюстендилското село Ръсово на икономиста Красимир Давидков. Той е представител на 22-ра ловна дружинка на село Раненци, чийто председател е Любомир Веселинов. За отсрелян вълк от Сдружение „Елен" в Кюстендил плащат по 50 лева, а същата сума се дава и за отстрелян чакал.

Инж. Иван Атов е новият шеф на ВиК-Бобов дол. Той зае мястото на Николай Факирски, който беше началник на „Водоснабдяване и канализация" – Бобов дол от 2009 година. Рокадата стана вчера със заповед на управителя на „Кюстендилска вода" инж. Георги Георгиев. Договорът на Факирски е прекратен на основание член 325, ал. 1, точка 3 от КТ поради изтекъл срок на договора.

Със супер модерен „Фолксваген Пасат 7", 4х4 се обогати кметският гараж на община Самоков. Немското возило се продава в автосалоните на цена от 60 хиляди лева и е напълнено с куп екстри. Мощният звяр е със 170 конски сили, системи за контрол на скоростта, за подпомагане на спирането, за изключване на накладките, антиблокираща, за изслушване на накладките, парктроник, автоматичен контрол на стабилността, ел. разпределение на спирачното усилие, контрол на налягане на гумите.

Бременна жена, която всеки момент може да роди, е сред сирийските бежанци, настанени в Ковачевци, съобщи народният представител от ГЕРБ Ирена Соколова. В подобни ситуации трябва да има отработен и оповестен коридор на действие, твърди тя. Близо 260 бежанци са настанени в Националния детски екологичен комплекс в селото, като 100 от тях са сирийци, останалите са от Сомалия, Афганистан и Алжир. За нея е шокиращо, че бежанците са настанени там без знанието на местните граждани и дори на кмета

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай