Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ДОБРИЧ

С близо 7 процента се е увеличило средното потребление на електроенергия при битовите клиенти на ЕНЕРГО-ПРО през август спрямо юли 2013 г., съобщава в уводната си дописка вестник „Добруджанска трибуна", цитирайки отчета на електроразпределителната компания. От там посочват, че тенденцията за по-висока консумация на ел. енергия в последния летен месец е от миналата година. Отчетният период включва дни от юли и август. Средната сметка за битов клиент за август 2013 г. е 30,80 лв. Част от сумата е изчислена по старите цени за дните от месец юли, а останалата – по новите, влезли в сила от 1 август.

„По-ниски цени на царевицата и слънчогледа притесняват стопаните", акцентира вестникът. Два пъти по-ниски изкупни цени на слънчогледа и царевицата в сравнение с миналогодишните притесняват зърнопроизводителите в Добруджа. В момента тон слънчогледово семе се изкупува за 500 лв., а през есента на миналата година цената е била 900 лева. Производителите не са удовлетворени и от очакваните цени на царевицата. Прибирането на царевицата вече започна в Каварненско. Там стопаните жънат по 580 кг. от декар. Добивите са с 80 кг. по-високи в сравнение с миналогодишните. Но въпреки очакваната по-добра реколта цената е паднала главоломно – от 450 лв. през миналата година, сега се очаква пазарът да започне от 250 лв. за тон. Цените на пшеницата от новата реколта вече са се стабилизирали и са около 300 лв. за тон, но и те са доста по-ниски от миналогодишните. Ако ситуацията не се промени и цените не се вдигнат след приключването на жътвата на царевица и слънчоглед, има опасност от фалити на малки производители, алармират земеделците. Негативно въздействие върху цените оказва ситуацията в Сирия и Либия, които са основни купувачи на българско зърно, обяснява ДТ.

„Обучиха педагози за работа в мултикултурна среда", научаваме от ДТ. Двудневно обучение на учители се е провело в Генерал Тошево. Курсът „Обучение и подготовка на учители за работа в мултикултурна среда" е организиран по проект „Искаме и можем". В обучението се включили 60 педагози от всички училища на територията на общината. Основната цел е била учителите да придобият допълнителна квалификация, свързана с методите на обучение и възпитание в мултикултурна среда и билингвистични технологии за усвояване на български език от деца, за които българският не е майчин.

От културните страници на вестника става ясно, че ще режат лентата на музея на открито в центъра на 24 септември. Музеят на открито в центъра на Добрич ще бъде официално открит на 24 септември, в самото навечерие на празника на града. В него са подредени експонати, представящи архитектурния облик на Добруджа през древността – късната Античност и Средновековието. В рамките на проект "Йовковият Добрич – атрактивна туристическа дестинация" в Добрич са обособени два лапидариума /музеи на открито/. Другият е в двора на археологическия музей в Стария Добрич. На входа на лапидариума в центъра са поставени две римски минеарни колони /знаци за обозначение на километрите /. И двете са с надпис. От написаното става ясно, че едната колона е от времето на император Гай Юлий Вер Максимин, известен и като Максимин Тракиец.

ВИДИН

В областта има 70 първокласници повече, съобщава на първата си страница вестник "Видин". Деца се връщат от чужбина и това увеличава паралелките. 9800 са общо учениците във Видинско.

Интервюто в броя е с директора на областната дирекция "Земеделие и гори" Личко Луков. Темата на разговора са белите петна в землищата. Според директора, нужно е ново законодателство за решаване на проблема с белите петна. Във Видинско те са 206 000 дка от общо 560 000 дка обработваема земя.

Увеличени помощи по новите социални мерки на правителството във Видинско ще получат 12 000, четем във вестник "Видин". 571 семейства получават по 250 лв. за първокласник. Повече пари вземат и 703 майки, а 2000 повече ще получат и енергийни помощи.

На актуалната тема за туршиите е посветен репортаж на вестника, озаглавен "Време е за зимнина". От него видинчани могат да разберат какво се предлага на общинския пазар.

Страницата "Любородие" разказва за свещеника отец Йордан Попов и 1923 г.

Областната управа има нов главен секретар – Боряна Мургина; откраднаха 200 метра кабели от електрическото осветление на Дунав мост 2; няма търсене на дърва за огрев, кубикът върви по 50 и 60 лв.; заловиха иманяри в античния град Рациария, съобщава още вестник "Видин".

БЛАГОЕВГРАД

Кумашините Иван Ибришимов и Вергил Кацов купиха нов стоматологичен рентгенов апарат за 120 000 лв. Приятелката на Иван Ибришимов – Илияна, от която той има дете, обслужва клиентите. Двамата са олицетворение на срастването на политиката и бизнеса, а според дупничани в тази бизнес сделка е материализирана червено-синята коалиция между лявата и дясната ръка на Пламен Галев, пише вестник „Вяра".

Татяна Калфина е назначена за директор на СОУ "Д-р Петър Берон" в бобовдолския затвор, начело с Александър Апостолов. 170 са заявилите желание да се обучават, предстои проверка на подадените от тях документи за завършен клас и тогава ще стане ясно колко ще са учениците, информираха от Регионалния инспекторат в Кюстендил. За ползата от школото се обяви по-рано и губернаторът Иван Каракашки. „Определено има полза от такова училище", насърчи той образованието на лишените от свобода.

Бул План Инвест" ЕООД ще търпи до 10 хил. лв. финансови санкции от община Дупница за всеки просрочен ден закъснение, съобщиха от кметството. Кюстендилската фирма с управители Николай Йосифов и Антон Стоянов извършва ремонта на 1-ва детска градина, която трябваше да отвори врати. "Имаме сключен договор с тях с конкретни срокове за изпълнение и неустойки".

Само папата ще спаси Сирия и човечеството от нова световна война. Това предсказа в редакцията на в. „Вяра" известният вратар ветеран на „Марек" Васил Тущев. Бившият футболист има ясновидски и лечителски способности и тези дни го споходило видение, в което мъж, който той веднага свързал със светеца Иван Рилски, му заръчал: „Говори, казвай истината!". Това станало в нощта след Малка Богородица. След заръката мъжът се обърнал, наметнал тъмно наметало и изчезнал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай