Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Избират областния управител на тъмно", прогнозира от първата си страница днес в. "Старозагорски новини". Местните политически лидери на БСП отказали коментар, но според всекидневника до вчера никой от областната и общинската структура на партията в Стара Загора не е излъчвал номинации, нито пък някой от София им е искал такива. В публичното пространство се тиражирали няколко вероятни кандидати - д-р Евгений Желев, два мандата кмет на Стара Загора, депутат от 41-вото Народно събрание и бивш министър на здравеопазването; Живка Аладжова, бивша служителка на ХЕИ и настоящ инспектор в областната дирекция по безопасност на храните в Стара Загора; Атанас Пъдев, общински лидер на БСП в Павел баня, настоящ депутат от "Коалиция за България" и общинският лидер на БСП в Раднево Иван Кънев.

Вестникът информира още, че кадровиците на кабинета "Орeшарски" не одобрили служебния земеделски министър проф. Иван Станков. "Аз също получих покана за разговори за участие в новия кабинет, но поставих условие, че мога да се ангажирам, ако аграрното производство стане основен приоритет. В противен случай - отказвам", признал вчера на брифинг завърналия се на работното си място ректор на Тракийския университет. Проф. Станков отказал да каже кой е го поканил, но бил категоричен, че не министър-председателят Пламен Орешарски решава кадровите въпроси в правителството.

"Старозагорски новини" пище още, че софийската фирма "Зауба" щяла да чисти Стара Загора от петък. Решението било на специалната комисия, създадена със заповед на кмета на общината, след развалянето на договора за сметопочистване и сметоизвозване с доскорошния концесионер "Нелсен Чистота". С особено мнение е подписал протокола Илия Златев, председател на групата общински съветници от "Коалиция за България". Според него общинската администрация не е поканила за участие в процедурата по договаряне без обявление максимален брой фирми. Договорът с временния концесионер бил до 6 месеца, т.е. докато се избере новият изпълнител на услугата. Акционер в "Зауба" АД била фирма "Волф" АД, собственост на Румен Гайтански, с прякор Вълка, и баща му.

ДОБРИЧ

"Пияни вилняха в Бърза помощ в Тервел" е водещата тема на в. "Нова добруджанска трибуна" днес, като вестникът разказва, че двама жители на тервелското село Сърнец са хулили лекарите под въздействието на алкохол, което станало причина да се повика полиция и двамата били задържани за 24 часа.

От челно място ежедневникът отразява и приключилия рок фест в Каварна, като поставя акцент върху това, че след втория ден на рок-събитието кметът Цонко Цонев, Доро и Звезди са празнували заедно рожден ден.

От първата си страница още вестникът съобщава становище на КТ "Подкрепа", като синдикатът твърди, че се източва умишлено общинското предприятие "Тролейбусен транспорт". Това е водеща тема за другия всекидневник - "Добруджанска трибуна".

В рубриката си "Акценти" днес вестникът цитира зам.-кмета по финанси на община Добрич, който отчита повишена събираемост на задълженията към общинската хазна.

От челно място още вестникът цитира информация от вчера, че новият екоминистър трябва да се проучи възможността за проучване и добив на шистов газ. Темата намира място и на първата страница на "Нова добруджанска трибуна", който обаче избира да акцентира върху това, че утре добруджанци отиват на границата, за да подвкрепят протестиращите в Румъния срещу проучването и добива на шистов газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай