Половината болни от множествена склероза не се лекуват

Половината болни от множествена склероза не се лекуват | StandartNews.com

Варна.По неофициални данни болните от множествена склероза в България са 5000. От тях само 1/3 или по-малко от 1500 са на скъпо струващо лечение ,осигурявано от Здравната каса. Всяка година у нас се разболяват от коварната болест средно 80 души, посочи проф.д-р Ивайло Търнев от клиниката по неврология в Александровска болница.Той изнесе доклад за множествената склероза /МС/ по време на XII национална среща с медиите в Албена от програмата „Мост към бъдещето". Тазгодишната тема на форума е „Гени, мозък, интелект, поведение".

Всеки ден по 7 души в света заболавят от МС и приблизително 2.5 милиона страдат от нея. В най-голяма степен болестта засяга жени от европеидна раса и хората от умерените климатични зони.

Множествената склероза е хронично, автоимунно заболяване на централната нервна система, което засяга хора в разцвета им между 20 и 40 години.75 на сто от жертвите на болестта спират да работят, а половината от тях имат нужда от бастун, проходилка или инвалидна количка- и това в рамките на 15 години след поставяне на диагнозата. Болестта предизвиква затруднено ходене, депресия, нарушено зрение, сексуална дисфункция. С около 10 години намалява продължителността на живота.

Едва през март тази година в България вече има перорален медикамент за лечение на МС –две години и половина след одобрението му в Европа.Досега болните бяха на инжекции. Един месечен курс с Fingolimod струва 3000 лева и се покрива 100 % от НЗОК. Но едни от болните имат достъп, а други не .В България няма регистър на болните от МС, посочи Станислава Димова, член на УС на новоучредената Асоциация на хората с МС, която е на 33 години и от 17 години води битката си с болестта но каза, че се чувства прекрасно. Организацията се бори за промяна на наредба 5 ,която да отнеме взможността на работодателите да уволняват болни служители от МС.Някои го правят още щом чуят тежката диагноза.

В 2020 г .онкологичните, респираторните заболявания и дори спинът ще отстъпят място на заболяванията на централната нервна система, посочи проф. Търнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай