Петър Хубчев стана почетен гражданин на Стара Загора

Петър Хубчев стана почетен гражданин на Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Селекционерът на Берое Петър Хубчев, който е и спортно-техинечски директор, е новият почетен гражданин на Стара Загора. Той бе удостоен с високото звание на заседанието на общинските съветници в четвъртък, ден след като беройци регистрираха срамна загуба с 0:1 срещу последния в класирането на майсторската група – Пирин – Гоце Делчев.

Две национални купи за Стара Загора – Купата и сурперкупата на България, в една година са страшно много, защитиха предложението си от мнозинството в местния парламент. В задължителното тайно гласуване участваха 46 градски старейшини, като за удостояването на Хубчев с почетното звание гласуваха 36.

Това е вторият, вече успешен опит да бъда подкрепено предложението на старозагорския градоначалник Живко Тодоров и фенклуба на Берое. На предишното заседание на общинския съвет преди месец само 1 глас не достигна за квалифицирано мнозинство, каквото е изискването по правилник за удостояване със званието „Почетен гражданин". Това накара старейшините да го внесат наново на септемврийската сесия.

Общо 122 души досега са носители на почетното звание. Сред тях има много заслужили хора във всички области. Но има удостоени по чисто партийна линия като таговашните първи ръководители на Съветския съюз Леонид Брежнев и на ГДР Валтер Улбрихт, чиято единствена „заслуга", че са посетили Града на липите.

Петър Хубчев е 5-ият спортист „Почетен гражданин" на Стара Загора. Кавалери на отличието са още световните шампиони по борба Станчо Колев и Явор Янакиев, известният треньор по спортна акробатика Добри Костин и параолимпийската шапионка на тласкане гюлле Ивана Колев.

Сребърната огърлица заедно с другите атрибути ще бъдат връчени на новия почетн гражданин за празника на Стара Загора – 5 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай