Пчеларите от Хасковско носят мед на бежанците на Св. Харалампий

Пчеларите от Хасковско носят мед на бежанците на Св. Харалампий | StandartNews.com

Хасково. Пчелари от хасковски регион изпратиха няколко кашона с мед за бежанците в Харманли.

 

Пчелният продукт беше осветен по традиция на кръст в църквата „Св. Харалампий" в кв. Болярово, на храмовия й празник. „Всеки, който яде от него, да намери здраве и насита", пожела при освещаването на бурканите отец Димитър.

 

"В страната има много хора, които имат нужда от помощ, но тъй като в хасковския край наследниците на бежанците от Беломорска Тракия сме много, тази тема при нас е доста чувствителна,", обясниха за решението си да дарят мед именно на настанените в бежанския лагер, обясни шефът на Областния пчеларски съюз Тошко Тодоров.

 


Той и колегите му казват, че лечебната сила на меда в превантивното му ползване и съветват да се хапва всеки ден по малко.

 

По традиция в кв. Болярово хората влизат в храма още вечерта преди деня на Св. Харалампий, като носят мед за освещаване, после го раздават по между си и за здраве всеки член на семейството хапва по лъжичка. Медът се яде и намазан върху питка, украсена с кръст.

 

На самият ден пък след църковната литургия хората извиват хоро на площада. Дори и най-възрастните се хващат на хорото, защото е за здраве, разказват местните за традицията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай