Обучават 72 младежи как да се борят срещу трафика на хора

Обучават 72 младежи как да се борят срещу трафика на хора | StandartNews.com

Кметът на Благоевград откри Академия за доброволци

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов откри Академия за доброволци в града. „Доброволчеството учи, възпитава, а вие сте хората, които в бъдеще ще предават идеите му на вашите връстници и тези, които идват след вас", поздрави присъстващите младежи градоначалникът. Официалното начало на тридневното обучение на 72 доброволци от Местните комисии за борба с трафика на хора в областни центъра бе дадено в сряда в хотел „Езерец".

„Доброволчеството е познато по света и е традиция, култура, начин на мислене. Радвам се, че в България все повече млади хора започват да приемат доброволчеството като кауза, което означава, че то има и по-далечни хоризонти на развитие. Много е хубаво, когато има такива млади хора като вас, които помагат, без да искат нещо в замяна, защото това може би е най-висшата добродетел след прошката", каза още кметът Камбитов.

Той даде за пример като добра практика хърватския град Чаковец, с който Благоевград се побратими в началото на годината. „Кметът на Чаковец, който е 25-30-хиляден град, обясни, че общината работи с над 2000 пожарникари доброволци. Това реално означава, че почти във всеки дом има по един доброволец, който помага при възникнали ситуации", каза още Атанас Камбитов. Той пожела и в Благоевград доброволчеството във всички аспекти също да се превърне в традиция.
Обучението им ще е на тема „Трафик на хора". Основните цели са доброволците да добият базови знания, както и умения за провеждане на различни превантивни програми във връзка с трафика на хора и насилствената проституция сред връстниците, да се усъвършенстват в презентирането и да се сработят като екип в общата кауза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай