Мутафова е тазгодишната носителка на „Златен Перперикон”

Мутафова е тазгодишната носителка на  „Златен Перперикон” | StandartNews.com

Кърджали. „Аз съм толкова развълнувана, че просто ми се плаче. Имам чувството, че съм се преродила и вече не ми се слиза долу, искам да остана тук и да стана жрица. И ще се моля за всички". Това каза голямата актриса Стоянка Мутафова при получаване на наградата „Златен Перперикон" за принос към българската и европейската култура. Призът й бе връчен от проф. Николай Овчаров, съпредседател на Сдружение "Перперикон – Мелпомена" и ръководител на археологическите проучвания. „Стоянка Мутафова е 13-ият ни лауреат, не сме имали по-добър, тя е и най-красивата дама", заяви професорът.

Церемонията по награждаването се състоя в Тронната зала в Двореца-светилище пред погледите на стотици хора, изкачили на 29 юни Скалния град на траките. Развълнувана Мутафова благодари на всички, направили така, че да бъде на древното светилище.„Искам да коленича, но ме болят краката", каза примата на българския театър. Подкрепяна от директора на фестивала Петър Савчов и проф. Николай Овчаров тя бавно падна на колене и сведе глава пред смълчаните зрители. Този искрен жест на голямата актриса бе изпратен с нестихващи аплодисменти.От подножието на Скалния град до храма на Дионис Стоянка Мутафова бе пренесена от римски легионери и тракийски войни на специален диван.

„Чувствам се като истинска римлянка", шегуваше се примата на българския театър и не пропускаше нищо от беседата на проф.Овчаров, който бе в ролята на гид.Преди да потегли процесията към Двореца светилище посетителите наблюдаваха възстановка на битката за Перперикон с участието на Римската кохорта от Свищов и „Багатур"от Стара Загора.На фона на естествения декор на планината стотици участници в хепънинга успяха да съпреживеят събития, случили се преди повече от две хиляди години. В Двореца на тракийските царе гостите присъстваха и на огнено –винен ритуал, по който древните гадаели и разчитали важни символи.

Носители досега на „Златния Перперикон" са проф. Стефан Данаилов, Йълдъз Ибрахимова, акад. Светлин Русев, проф. Николай Овчаров, Асен Шопов- режисьор, Харолд Пинтър, проф. д-р Марко Семов, акад. Антон Дончев, Вежди Рашидов, Лили Иванова, генералният директор на "Главболгарстрой" АД Симеон Пешов, направил много дарения за възстановяване на културни паметници. Международният фестивал на изкуствата „Перперикон" се организира от Сдружение „Перперикон Мелпомена" със съдействието на община Кърджали. Тазгодишното издание се спонсорира основно от „Дънди прешас метълс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай