Минно поле в Пиринско

Минно поле в Пиринско | StandartNews.com

Свлачища плъзват към шосетата след всеки дъжд, затварят пътища

Всеки проливен дъжд в Пиринския край вдига накрак Пътното управление, фирмите, които поддържат пътищата, полиция и пожарна. Защото все някъде се свличат земни маси, които блокират движението по основни пътни артерии в региона. При пороите в края на миналия и началото на този месец положението бе страшно - откъснат бе половината път за село Осина, свлачище скъса водопровод в село Плетена, скални отломки затвориха част от шосето за Банско на няколко места, пътя за Гърция, както и за курортната местност Бодрост над Благоевград. Пътят за Разлог и Банско в прохода Предел пропадна на 25 октомври м.г. след обилните дъждове. На карта бе поставен успешният зимен сезон в двата курорта. Но служебното правителство осигури 950 хил. лв. за укрепването му. Едното пътно платно в продължение на над 30 м го нямаше, след като рухна в реката долу. Там ден по-рано падна и над 5-метровата подпорна стена на пътния участък. В неделя пък камъни се срутиха в района на гоцеделчевското село Господинци и затрудниха движението по шосето за ГКПП - Илинден - Ексохи. За щастие при всички тези бедствия няма загинали и ранени хора.

"Районът наистина е с концентрация на свлачищни процеси. Вземаме всички мерки, за да осигурим превенция и да предотвратим бъдещи проблеми с тежки последици. Комисия обикаля региона и оглежда тези места, за да сме наясно и да начертаем действия за отстраняването на проблемите", заяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.
Един от най-опасните участъци е главен път Е-79 в Кресненското дефиле. Близо до местността Османска чешма само за 12 часа се активираха две свлачища. Екип от специалисти на АПИ и на "Геозащита" - Перник извършиха оглед на място и изготвиха официален доклад за обезопасяването на пътната отсечка. Над нея изобилства с напукани скали, които опасно са надвиснали над шосето. Един от вариантите е взривяването им. Поставят се лепенки, които пукат и свалят излишния материал от канарите. Не е изключено обаче експертите да препоръчат само обрушване. По време на частичните взривове или обрушването районът ще бъде отцепен, а движението спряно. Възможно е да се постави и предпазна мрежа, но това е доста скъпо.

За вземането на спешни мерки в Кресненското дефиле се обявиха и кметовете на трите "съседни" на пътния участък общини Симитли, Кресна и Струмяни. Тежките катастрофи там трябва да бъдат ограничени с намесата на полицията, смятат управниците. "Ще инициираме с колегите среща с ръководството на ОД МВР - Благоевград. Ще настояваме за поставянето на полицейски патрули в двата края на дефилето. Това ще намали пътните инциденти. Ще искаме да се монтират поне две видеокамери, както и да се премахнат опасните скали над пътя", коментира проблема кметът на община Струмяни Емил Илиев. Участъкът е пълен със завои, тесен е, а отгоре дебнат и камъни, които може да се срутят всеки един момент. Затова пътуването след поройни дъждове през дефилето е истински ад. Най-добре е да се поставят на всички рискови скатове предпазни мрежи, но това ще струва много пари, твърдят експерти. "Вярвам, че от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет ще ни отпуснат средства за гарантиране сигурността на пътуващите в най-проблемните зони - Кресненското дефиле, проходите Предел и Папаз чаир, пътят Банско - Гоце Делчев", каза още губернаторът на Пиринския край Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай