Мъж грабна кръста от 7-ия опит

Мъж грабна кръста от 7-ия опит | StandartNews.com

Благоевград. 26-годишният Георги Соколов от благоевградския квартал „Грамада" се добра пръв до кръста в ледените води на река Бистрица в Благоевград.

Близо 80 смелчаци участваха в ритуала на Богоявление с надеждата да хванат християнския символ. Опасенията, че може да се стигне до бой в битката за кръста, за щастие не се оправдаха. За първи път от много години насам нямаше търкал във вледеняващата вода. Щом Георги хвана кръста, всички спряха боричкането и не оспориха късмета му. Дори се хванаха на мъжко хоро под съпровода на гайди в студения ден за радост на хилядите хора, които проследиха ритуала от бреговете на реката. Свещениците хвърлиха кръста в близост до „Моста на влюбените". Те бяха категорични, че ще прегледат записите на всички видеокамери, ако се стигне до меле и бой за Богоявленския кръст. Но това не се наложи.

Щастливецът Георги Соколов призна, че участва в ритуала на Богоявление за седма поредна година. За първи път хваща кръста. Той пожела на себе си, на близките си и на всички благоевградчани най-вече здраве, както и късмет, и успех. Сред първите, които целунаха християнския символ, бяха областният управител Бисер Михайлов, градоначалникът Атанас Камбитов и председателят на общинския съвет Радослав Тасков.

От няколко години разпятието не се дава в дома на този, който го е хванал. Причината е, че се злоупотребяваше с християнския символ - обикаляше се с него по барове, заведения и нощни клубове, за да се осребри успехът от късметлията.

"Не може да сме безучастни, когато се осквернява светинята. Кръстът се прибира в иконохранилището и нито един свещеник не води служби с него, разпятието не е обект и на поклонение от миряните. Ще го извадим на 40-ия ден след Богоявление", уточниха свещеници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай