Марин Райков: България ще подкрепи забраната за пестицидите

Марин Райков: България ще подкрепи забраната за пестицидите | StandartNews.com

София. Българското правителство ще промени позицията си отностно пестицидите, от които измират пчелите. Това предаде БНР от срещата на протестиращите пчелари с премиера Марин Райков и министъра на земеделието Иван Станков.

На предстоящото гласуване в Европейската комисия на 29 април правителството ще подкрепи забраната за пестицидите.

До момента 13 страни членки подкрепиха забраната за вредните за пчелите пестициди. Това стана на първото гласуване, което се проведе в средата на март в Брюксел.Тогава страната ни не даде окончателен отговор и по-скоро клонеше към това да приеме вредните за пчелите пестициди.

По думите на служебния министър на земеделието Иван Станков пред БНР,  тогавашното ни решение  било взето в полза на позициите на Германия, която също се въздържа.

Позицицията на страната ни да не забранява вредните вещества за пчеларството в България предизвика недоволство сред родните пчелари. Те организираха национален протест и настояха правителството да промени първоначалното си решение.

В тази връзка днес Марин Райков лично посети протестиращите производители на мед, които се събраха на митинг между Министерски съвет и президентството.Той им обеща, че България ще гласува "против" употребата на вредните вещества.

Освен премахването на използваните вредни пестициди, пчеларите настояха и за европейско субсидиране на сектора. То им бе обещано от земеделския министър Иван Станков. Той бе категоричен, че в новата селскостопанска политика в периода до 2020 година страната ни ще търси субсидиране с евросубсидии.

Около 30% от българските пчели след употребата на неоникотиноидни пестициди през последната година. Протестиращите пчелари алармираха служебния кабинет, че ако измирането на насекомите продължи с тези темпове, до две години в страната няма да остане нито една пчела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай