Липса на кворум отложи сесията за скандала с Тотев

Липса на кворум отложи сесията за скандала с Тотев | StandartNews.com

Пловдив. Липсата на кворум възпрепятства извънредната сесия на Общинския съвет в града под тепетата, свикана заради разпространените скандални записи около кмета Иван Тотев.

В залата присъствие отбелязаха 19 от необходимите 26 съветника, което предизвика отлагане на сесията. Кметът Иван Tотев беше сред присъстващите. Нямаше ги обаче неговите колеги - общинските съветници от групата на ГЕРБ, както и общинските съветници от „Кауза за Пловдив", „Земеделски съюз" и някои независими съветници.

По думите на Николай Радев, председател на групата общински съветници от БСП, това, което се случи в залата на Общинския съвет в Пловдив, е "умален модел на случващото се в парламента". Според него, решението е предсрочни избори за кмет на Пловдив.

Инициаторът за свикването на извънредната сесия Славчо Атанасов пък заяви, че хората от неговата група ще продължат да задават въпроса за „бруталните незаконни решения, внасяни в ОбС", на всяка следваща сесия, докато не получат отговор от кмета.

Дани Каназирева коментира, че предсрочни избори в Пловдив биха усложнили обстановката допълнително, а реално прокуратурата е тази, която трябва да се произнесе по случая. Съветничката продължава да твърди обаче, че оставката е високо морален акт.

Кметът Тотев даде отговори на почти всички въпроси на журналистите, въпреки, че те не внесоха достатъчна яснота по основния въпрос. Тотев каза, че въпросът за отсъствието на съветниците от ГЕРБ "не е от неговата компетенция". Според него, самият факт, че в залата няма кворум, говори сам по себе си за тежестта на темата.

"Няма причина да бъдат давани обяснения пред гражданите за въпросния скандал с изтеклите записи, всеки ден в държавата ни стават какви ли не скандали. Смятам, че моите избиратели не искат никакви обяснения. Идеята е да се удари ГЕРБ. Това се прави на национално ниво всеки ден. Пловдив е важен град за страната и затова и най-големите удари могат да се очакват именно тук", каза кметът.

Според Тотев, политиката, която прави ГЕРБ в Пловдив е добра за града, показват го резултатите. Затова и с всеки ден подкрепата им в Общинския съвет расте. Тотев предвижда, че мандатът ще бъде с добър завършек.

След броени дни Общинският съвет в Пловдив ще има редовна сесия. На нея най-вероятно отново ще бъде повдигнат въпроса със скандалните записи на кмета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай