Концерт и заря за 101 години свобода

Концерт и заря за 101 години свобода | StandartNews.com

Благоевград. Концерт на родни звезди и тържествена заря са част от изненадите в програмата на община Благоевград за честването на 101 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. Гост - изпълнители на музикалноото събитие, което ще се проведе от 19:30 часа на площад „Георги Измирлиев", ще бъдат известната българска певица Деси Добрева, атрактивната група „Вакали", формация „Юлангело" и ансамбъл „Пирин".

Тържествата започнаха в 09:30 часа с церемония по издигане на националния флаг, която се проведе на площад „Георги Измирлиев". После започна тържествена сесия на Общински съвет - Благоевград, на която ще бъдат връчени званията „Почетен гражданин на Благоевград".

В памет на загиналите за Освобождението на Горна Джумая ще бъде отслужена заупокойна молитва в църквата „Въведение Богородично", която ще започне в 12:00 часа. За да дадат своя принос в съхранението на българските традиции и славна история, младите творци от Обединен детски комплекс – Благоевград ще изнесат самостоятелен концерт на откритата сцена на пл. „Македония", с начален час 12:30 часа.

Община Благоевград кани всички жители и гости на града да се включат в отбелязването на 101-годишнина от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.

На тържествената сесия на общинския съвет в събота двама благоевградчани бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Благоевград". Световният и европейски шампион по канадска борба Георги Гайдарджиев и хореографът и един от създателите на ансамбъл „Пирин" Костадин Руйчев бяха отличени с високото звание. То им се връчва за особени заслуги към община Благоевград.

Точно преди година Георги записа и рекорд за Гинес, като веднага след последното от 17 – те набирания с една ръка, той посвети успеха си на родния си град и неговите жители. Той получи отличието от председателя на общинския съвет Радослав Тасков.

Костадин Руйчев на 10 октомври ще навърши 90 години, роден е през 1923 г. в село Долен. Десетилетия наред работи за популяризирането, съхраняването и развитието на българския фолклор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай